Народна странка

Анђелковић: Нацрт закона о коришћењу јавних добара - ексер у ковчег животне средине

Анђелковић: Нацрт закона о коришћењу јавних добара - ексер у ковчег животне средине

Министарство финансија, на челу са министром Синишом Малим је дало Предлог закона о коришћењу јавних добара који ће додатно стимулисати све загађиваче и девастаторе да охрабрени наставе да нам загађују животну средину.

Ово министарство предвидело је нацртом закона смањење надокнада за загађиваче и то до 1.000 пута, јер забога садашње "неприлагођене" накнаде утичу на обим пословне активности загађивача и велики су им терет на буџет.

Формуле коју су предложене умањују надокнаде за отпадне воде са 10 на 0,01 динара. Уместо да се таксе подигну, наплата побољша и од тих пара инвестира у погоне за прераду отпадних вода.

Ако овај нацрт закона буде усвојен у скупштини, то ће додатно мотивисати и оне компаније попут рударских да се још више острве на наше природне ресурсе јер их више ништа, сем самих грађана који то чине "живим штитом", не штити.

Намеће се питање - ста ради Министарство за заштиту животне средине? Како су дозволили да овакав скандалозан предлог прође владу и дође у позицију да буде гласан у скупштини?

Народна странка подсећа грађане да су наше реке већ у великој мери уништене загађењем.

Сетимо се смрдљивих рукаваца на Чукарици и Палилули, јако лошег стања великих водотока па и самих Саве и Дунава, на овај начин ће загађивачи бити додатно стимулисани, а влада је по ко зна који пут потврдила колико јој је стало само до интереса капитала и апсолутно јој није стало до грађанки и грађана као ни до самог амбијента у коме они живе.


Александар Анђелковић
председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине