Народна странка

Милош Павловић: Тржиште непокретности је полигон за прање новца

Милош Павловић: Тржиште непокретности је полигон за прање новца

Шеф одборничке групе Народне странке Милош Павловић истакао је на петој седници Скупштине града Београда да је тржиште непокретности полигон за прање новца, јер градска власт није спремна да предузме мере за његово сузбијање.

,,Када погледамо предлог одлуке о утврђивању просечних цена квадратног метра, на први поглед можемо да помислимо да се ради о непокретностима које се на пример налазе у Монаку, а не на Чукарици“, рекао је Павловић.

Он је наопоменуо да у предлогу одлуке о просечној цени квадратног метра у екстра зони становања имамо повећање са 235.000 динара на 247.000 динара. Дакле, то је повећање од 100 евра. Истакао је да цена квадратног метра на територији општине Вождовац или Звездара износи преко 1000 евра. Такође, подсетио је да је предлагач у делу за образложење одлуке навео само законску процедуру, а не и објашњење о начину израчунавања износа од 127.000 динара за трећу зону становања.

,,Суштинска ствар јесте да ће ово повећање пореза на имовину погодити искључиво грађане Београда, који су већ финансијски исцрпљени због свакодневних повећања основних животних намирница и трошкова живота, а неће погодити оне због којих до овог повећања долази“, истакао је Павловић.

Рекао је да је један од главних разлога због којег долази до раста цена у продаји јесте што се непокретности купују у готовом новцу чиме долази до прања новца који води порекло из сиве зоне односно ради се о новцу стеченом криминалом и корупцијом. Великом количином таквог новца долази до повећане тражње за становима што утиче на формирање и повећање цена некретнина на тржишту.

,,Ако погледате истраживања видећете да је у првом кварталу 2022. године 80 одсто станова купљено за готов новац, а у односу на исти период прошле године чак 20 одсто станова је више продато употребом кредита“, рекао је Павловић.

Он је истакао да је градска власт била обавезна да у сарадњи са републичким органима у оквиру њихових овлашћења и надлежности предузме одговарајуће мере за спречавање прања новца а самим тим и заустављање раста цена. Испитивањем порекла имовине за сваку куповину непокретности која иде за готов новац онемогућило би се прање новца.

,,Градска власт која води Београд преко 100 дана није успела да донесе ниједну одлуку којом би побољшали квалитет живота Београђана. Они нису били спремни да предузму мере за сузбијање прања новца будући да им то не одговара, јер како би на пример један Синиша Мали купио 24 стана у Бугарској да му је неко утврдио порекло имовине. Колегама из градске власти бих скренуо пажњу да су 2018. године имали скоро 30 одборника више, 2022. године само два одборника више, а 2023/24. ће имати 15-20 одборника мање“, закључио је Павловић.