Народна странка

Лакић: Месец дана после погибије војника на Пештеру тужилаштву није достављен обдукциони налаз

Лакић: Месец дана после погибије војника на Пештеру тужилаштву није достављен обдукциони налаз

преузето са Данас.рс

Потпредседник Извршног одбора Народне странке Никола Лакић тврди да је од Вишег тужилаштва у Новом Пазару, месец дана после погибије на Пештеру старијег водника прве класе Војске Србије Дејана Стојковића, добио одговор да им још нису достављени обдукциони налази.

После месец дана немају информацију о узроку смрти Стојковића. Немају, или не желе да то доставе, упитао је Лакић и назвао „чудном“ чињеницу да још нема званичног документа како је дошло до погибије.

У изјави ФоНету, он је оценио да је Министарство одбране, званичном верзијом да је Стојковићу „позлило“, обмануло породицу страдалог подофицира, припаднике Војске и целокупну јавност о тој трагедији.

Министарство одбране није желело да пружи праву информацију да се у оклопном транспортеру активирао противпожарни систем и да је Стојковић због тога изгубио живот, објаснио је Лакић, уверен да тужилаштво непоступањем покушава да помогне извршној власти.

Према његовом тумачењу, тужилаштво није одговорило ни да ли је возило било технички исправно, због тога што и само, као и Министарство одбране и целокупне структуре у безбедносном систему, знају у каквом су стању, не само то, него многа возила у Војсци Србије.

Како је нагласио, у поступку поводом смрти Стојковића потребно је утврдити политичку и кривичну одговорност.

Лакић тврди да политичка лежи на Александру Вучићу и Небојши Стефановићу, „а кривичну можемо тражити кроз институције државе, преко тужилаштва“.

Истичући да у тужилаштву постоје људи који су спремни да раде професионално, он је затражио да се утврди конкретна кривична одговорност одређених лица која су крива за погибију.

Стефановић би, да је „имало частан и поштен човек“, до сада поднео оставку, закључио је Лакић.