Народна странка

Јеремић и Ђилас у Европском парламенту у Бриселу

Јеремић и Ђилас у Европском парламенту у Бриселу

Лидери Савеза за Србију Вук Јеремић и Драган Ђилас говорили су данас у Бриселу у Европском парламенту на скупу „Процес европске интеграције Србије“, у организацији Савеза либерала и демократа за Европу (АЛДЕ).
 
Председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изразио је задовољство што у Бриселу бораве баш у дану у којем се српска опозиција ујединила, и то потписивањем предлога „Споразума са народом“, а Драган Ђилас је истакао да ће опозиција наставити да се бори заједно са грађанима који протестују широм Србије.
 
„Протекла два месеца људи у Србији протестују у више од 50 градова, захтевајући престанак насиља, ослобађање заробљених медија и институција... Универзитетски професори, студенти, уметници, пољопривредници... сви шетају заједно са стотинама хиљада других људи“, рекао је Ђилас.
 
Он је навео и да ће опозиција грађанима понудити споразум којим се обавезује да ће након првих слободних избора формирати владу стручњака чији ће задатак бити да успостави нови систем и доведе слободу и демократију у Србију. До тада, бојкотоваће све изборе који се одржавају под садашњим условима.
 
Јеремић је навео да је светло у Србији коначно упаљено и да режим више неће бити у стању да искривљује чињенично стање у својим међународним наступима.
 

„Закључак годишњег извештаја 'Фридом Хауса' да Србија више није слободна земља не изненађује наравно никога ко у њој живи, но неће проћи много времена док тога не постане свестан и читав свет“, рекао је Јеремић.
 
Ђилас је упозорио на изузетно висок притисак на правосуђе, као и на ерозију свих институција. Главни генератор насиља у политичком животу јесу Вучић и његова влада, закључио је он и додао да би Европа требало да препозна оно што се дешава у Србији и пружи конкретну подршку људима који се боре за слободу и демократију.
 
Јеремић је истакао да је дијалог са европским институцијама од највеће важности, и изразио наду да ће српска опозиција имати прилику да поново разговара са представницима ЕУ, не само у Бриселу, него и у Београду.
 
„Србија се буди и ствари ће се променити“, закључио је Јеремић.