Народна странка

Ивана Парлић: Рио Тинто опколити са свих страна у спречавању уништења Србије

Ивана Парлић: Рио Тинто опколити са свих страна у спречавању уништења Србије

Председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић изјавила је да Рио Тинто „треба опколити са свих страна“ како би спречили отварање рудника литијума у Србији.

„Рио Тинто је повео рат против људи, природе и нашег разума, а у томе му помаже корумпирана власт. Србију ћемо бранити свим средствима. Биће и улице, биће и немира, биће побуне, али рудника Рио Тинта неће бити“, рекла је Парлић на конференцији за новинаре одржаној у Лозници.

„Нећемо дозволити замајавање народа некаквом причом о модерној односно савременој технологији истраживања литијума. Било каква прича о технолошким достигнућима и заштити животне средине која је у овом случају немогућа, је релативизација проблема и начин да врата Рио Тинту остану отворена. Наш задатак је да затворима врата како за Рио Тинто тако и за остале копаче литијума“.

Парлић је истакла да се грађани широм Србије организују и предузимају акције како би спречили да се започне истраживање литијума и у њиховом крају.

„Ову борбу морамо да окончамо сада. Велики је проблем ако дође до примирја, ако се занесемо лажима које нам пласира Зорана Михајловић, па ће грађани морати да наставе да се самоорганизују и бране своја имања и стражаре над својим кућама. Грађани су услед огромне медијске тортуре успели да схвате шта је највећи проблем који прети Србији, а то је управо рудник Рио Тинта и остали рудници широм Србије“. 

Парлић је подсетила да је Народна странка припремила кривичне пријаве против министарке рударстве и енергетике Зоране Михајловић, министарке заштите животне средине Ирене Вујовић, као и председнице Владе Србије Ане Брнабић

„Листа извршилаца за Рио Тинто је дугачка. Градоначелник Лознице Видоје Петровић и директорка Рио ТинтаВесна Продановић су лица против којих такође треба да буде извршена детаљна истрага“, поручила је Ивана Парлић.