Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Спаљивање каблова угрожава здравље Београђана

Одбор за заштиту животне средине: Спаљивање каблова угрожава здравље Београђана

По целом ободу града Београда, јако често, а лети скоро свакодневно спаљују се каблови да би се са њих скинула пластична изолација и дошло до бакра. Проблем је настао пре неких 10 година, али је у последње две до три године ситуација ескалирала, због великог броја градилишта, на којем има много шута а међу тим шутом су јако често и каблови. 

Наши суграђани су чести сведоци дима који се вијори изнад града, неки од њих не знају од чега тај дим потиче. Места на којима се често могу видети „ломаче“ за спаљивање изаолације са каблова су: Савски блокови (њиве иза блокова 71 и 72), Бежанија, Чукаричка Падина, Миријево, нехигијенско насеље испод Панчевачког моста, а у последње време примећено је да се понекад спаљује и на Старом сајмишту.

Починиоци спаљивања су и правна и физичка лица. 

Правна лица су углавном отпади секундарних сировина, а физичка су углавном становници нехигијенских насеља. Када је реч о овој другој категорији, врло често, починиоци су млађа лица, старији малолетници али и мајке са децом.

Количине које се спаљују су различите, од неколико каблова из ранца до велике гомиле коју довозе комбијима и другим превозним средствима.

Народна странка упозорава јавност, али и несавесну власт да се спаљивањем изолације од пластике и гуме, на недовољним температурама (као што је отворени пламен) и неадекватним местима за то, ослобађају јако опасне материје које могу довести до озбиљног угрожавања здравља код људи који су овом диму изложени.

Дим настао спаљивањем пластичне изолације је јако токсичан и канцероген и садржи следеће супстанце: диоксини, фурани, ПЦБ - као што је винилхлор мономер (изузетно токсично и канцерогено једињење), акролеин (такође токсично и канцерогено једињење), канцерогена чађ, азотови оксиди и многа друга испарљива једињења.

Народна странка је сремна да у њиховој борби подржи неформална и формална удружења грађана, која се свакодневно боре против овог проблема. Спремни смо да дамо сву расположиву стручну али и сваку другу помоћ, да се Београд ослободи ломача које додатно трују наше суграђане а да притом политичким деловањем обезбедимо и адекватну заштиту и помоћ угроженим категоријама становника који су у доброј мери приморани да на овај начин долазе до средстава за живот.

Београд не сме бити град у коме су парадоксалне ствари толико изражене, да са једне стране имамо сјај и луксуз и најскупљи квадрат стана, а са друге стране људе који се и буквално боре за дах.

У нашем Програму за Београд кој је објављен на сајту странке, јасно смо препознали и дефинисали овај проблем, поставили циљеве и понудили решење. Настојаћемо да кроз даље деловање, овакву политику кандидујемо пред грађане и одржимо реч да ћемо у складу са програмским начелима и вршити власт. Београд мора бити узоран град у региону по питању екологије и животне средине, јер наши суграђани то заслужују и од њега очекују.

Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине