Народна странка

Ђорђе Станковић: Постављањем Аце Стојиљковића за директора Регионалног центра власт прекршила закон

Ђорђе Станковић: Постављањем Аце Стојиљковића за директора Регионалног центра власт прекршила закон

Посланик Народне странке и председник Градског одбора Ниш Ђорђе Станковић изјавио је да је на хитној седници Скупштине града Ниша поводом избора директора Регионалног центра за истог изабран Аца Стојиљковић иако нема адекватне квалификације.

„По члановима 122, 139 и 140. Закона о основама система образовања и васпитања Стојиљковић, као дипломирани економиста, не може бити на челу једне образовне установе. Ни образлагач није хтео да предложи решење, нити је градоначелница образложила предлог јер су свесни грубог кршења закона“, рекао је Станковић на конференцији за медије.

Станковић је подсетио да је на Градском већу изгласана одлука „да се у циљу штедње због повећања трошкова горива сви радници определе за месечне картице односно да им се више не уплаћује новац на рачун, већ да сви морају да плате картице за јавни превоз“.

„Директор Водовода је захтевао од радника да тако нешто потпишу. Ако не потпишу биће санкционисани. То је притисак на раднике и принуда“.

Станковић је напоменуо да је чак 10 од 12 директора јавних предузећа ван в.д. статуса, а међу њима је и поменути директор Водовода. 

„С којим правом неко ко није ни у в.д. статусу тражи било шта од радника?“ упитао је Станковић и додао да је то требало да буде разлог за сазивање хитне седнице градске скупштине уместо избора директора Регионалног центра. 

Као још један од проблема са којима се суочавају грађани Ниша, Станковић је навео и то да је комунални додатак који је гарантован колективним уговором и који се исплаћивао у висини од 41 800 динара, прошле год исплаћен за око 11 хиљада мање. 

„Град је за прошлу годину остао дужан радницима 11 хиљада и 800 динара. Ни за ову годину још увек није исплаћен цео комунални додатак, већ 20 900 динара. Апелујем да се исплати цео комунални додатак, као и оно што није исплаћено прошле године. У супротном грађани могу оправдано да туже Град. Не бих волео да дође до тога“, рекао је Станковић и позвао власт да комунални додатак повећа за 30 одсто за следећу годину.
 
Народни посланик је истакао и то да се од чланова СНС-а тражи да плаћају чланарину, између 200 и 50 хиљада динара, под претњом отказа њима или члановима њихове породице. 

„Чланство у странци је добровољно и  нико не сме да се условљава да буде део неке организације ако то не жели. Претњама и уценама на тако нешто се крше основна људска права“.

„Ово ме подсећа на деведесете када су Језда и Дафина давали најбоље камате пред сам крај те пирамидалне шеме. Очито је да у редовима СНС-а влада паника и да сада покушавају да зграбе све што могу пре него што падну са власти. То не смемо да им дозволимо. Народна странка подржава све раднике, као и све грађане, у борби за њихова права и бољу будућност“, поручио је Ђорђе Станковић.