Народна странка

Борислав Новаковић: Нови градоначелник или нови избори

Борислав Новаковић: Нови градоначелник или нови избори

У сенци оставке коју је пре два дана поднела Ана Брнабић, због неспојивости функције народног посланика и функције председника Владе, остао је правни скандал, чије последице нису ни мање ни безазленије.

Наиме, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, исто тако је у сукобу интереса, јер је мандат посланика републичког парламента, који му је верификован 1. августа 2022. године, неспојив са функцијом градоначелника, коју тренутно обавља.

Устав Републике Србије јасно у члану 102 прецизира да народни посланик не може бити "функционер у органима извршне власти". Не постоји "извршнија" функција од градоначелничке.

Милош Вучевић је као градоначелник Новог Сада, налагодавац и извршилац буџета и стоји на челу градског већа, као извршног органа локалне самоуправе. Онога момента када је Милошу Вучевићу верификован мандат у републичком парламенту, он се опростио од места градоначелника Новог Сада.

Дакле, не може се у исто време бити и републички посланик и градоначелник.

У наредном периоду правно су могућа само два решења.

Прво је да примерено Закону о локалној самоуправи, у наредних месец дана градски парламент бира новог градоначелника, а друго решење је да у случају неизбора новог градоначелника, председник Скупштине Републике Србије Владимир Орлић, распише ванредне локалне изборе за Скупштину града Новог Сада.

С обзиром на бројне афере, које оптерећују политички живот нашег града у десетогодишњем мандату садашњег градоначелника, закључно са премлаћивањем грађана приликом усвајања новог ГУП-а, једино трајно и одрживо решење  су нови избори.

Све остало води у нову политичку агонију, са несагледивим последицама.


Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад