Народна странка

Ања Јевић: Власт повећањем локалних административних такси додатно оптерећује грађане

Ања Јевић: Власт повећањем локалних административних такси додатно оптерећује грађане

Одборница у Скупштини града Београда Ања Јевић истакла је на петој седници да повећање локалних административних такси не зависи од тржишта него од саме Одлуке Скупштине града Београда и да се оваквим повећањем врши додатно оптерећење грађана који су већ оптерећени свакодевним повећањем цена.

Она је истакла да би било потпуно логично да се власт понаша у складу са макроекономским показатељима и са инфлаторном стопом која је са 12 одсто од прошле седнице Скупштине порасла на 14 одсто уз тенденцију новог пораста.

,,Колеге из Секретаријата за финансије споменуле су да локалне административне таксе нису увећане, већ су само прилагођене индексу потрошачке цене. Да ли морамо да прибегнемо овом увећању у ситуацији када наши грађани услед константних повећања цена у продавници морају да бирају између основних животних намирница“, упитала је Јевић.

Подсетила је да према тарифном броју 7 постављање плутајућег објекта на делу обале и водног простора на територији града Београда ће се увећати са 34.489 динара на на 38.593 динара. Такође, уношење имена Београд у пословно име привредног субјекта ће порасти са 158.554 динара на 177.422 динара. Указала је да је нелогично да уношење имена Београд за привредно предузеће кошта четири пута више од решења које се прибавља за постављање плутајућег објекта а знамо које су консеквенце плутајућег објекта узимајући у аспект еколошку димензију.

,,Министарство је то које опредељује методологију пораста административних стопа и мене занима каква је методологија овај пут искоришћена? Да ли цене енергенета и цене потрошње електричне енергије заиста утичу на пораст од 11,3 одсто локалних административних такси“, упитала је Јевић.

Она је истакла да методологија није добра по два основа. Прво јер није добро повећати оно што се не мора повећати у условима тренутно заступљене макроекономске политике, а други основ неслагања се односи на разлику у износима цена за ове две категорије.