Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Зашто мењати "добитну" комбинацију за министра заштите животне средине

Одбор за заштиту животне средине: Зашто мењати "добитну" комбинацију за министра заштите животне средине

Нова имена у Влади, већином познате фаце и већином доказане у струци, само се питамo у којој?

Министарство за заштиту животне средине, има нову стару министарку Ирену Вујовић. Госпођи честитке на избору а свима нама дубоко жаљење што ће животна средина и у новој Влади остати само шминкерај. Нисмо ни очекивали да ће ова власт ишта променити на боље, но у овом министарству тешко да може горе. Две министарке, поред осталог, из претходне Владе које апсолутно немају никакве позитивне резултате, напротив, су биле Ирена Вујовић и Јадранка Јоксимовић. Колико смо напредовали у ЕУ интеграцијама толико смо, нажалост, напредовали и у очувању животне средине. Дакле, нимало. Стање је све горе и горе из године у годину.

Министарка Вујовић нема никакве стручне компетенције које је квалификују за ову позицију, нема нити политичку снагу да се бори за то министарство већ просто, као обичан послушник, ту попуњава место. Неком је то од користи а народу доноси само расход и велику штету. Постали смо апсолутни рекордери у светским размерама по свему негативном из овог ресора. Ваздух нам је један од најзагађенијих у свету, воде су нам претворене у колекторе за канализацију, у заштићеним природним резерватима ово министарство дозвољава градњу МХЕ, кафана на Панчићевом врху, метрополиса на Златибору итд. Одговоран министар за овај ресор би поднео пријаве против колега из енергетике, због спаљивања јаловине и мазута у ТЕНТу, или би забранио било какву градњу у рекама које су у природним резерватима, могао би да казни и јавна предузећа која неодговорно обављају свој посао, попут Србијашума и Србијавода и још прегршт мера на које мора имати право. Но то се све неће десити, а ми ћемо се и даље гушити у фуранима и диоксинима, рукавци ће нам бити смрдљиви, у рекама неће бити риба већ смећа, рудариће нам странци где год им се учини ислплативо. 

Једном ће неко за све то морати да сноси консеквенсе, 10 000 превремено умрлих људи годишње у Србији, због прекомерног загађења ваздуха иде на душу управо министру за заштиту животне средине.

др Александар Анђелковић
председник Oдбора Народне странке за заштиту животне средине,