Народна странка

Алексић: Ситуација на Косову захтева озбиљност, а не ријалити, позивамо на пуно укључивање међународне заједнице

Алексић: Ситуација на Косову захтева озбиљност, а не ријалити, позивамо на пуно укључивање међународне заједнице

„Дешавања на Косову су последица неодговорног понашања власти у Србији и Приштини и резултат игара које они играју у последњих неколико година. Нажалост, Срби са Косова и Метохије који су увучени у ту игру, данас су највеће жртве“, рекао је први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

Алексић је указао и да је последњи моменат да се међународне институције „хитно и у потпуности укључе у све што се дешава на Косову и Метохији“.

„Сви морају да схвате да са обе стране на власти имамо неозбиљне људе, који се воде мотивом опстанка на власти, а не мотивом одговорности према људима, а то је за последицу већ имало људске жртве“, рекао је Алексић за телевизију Наша, подсећајући на дешавања из деведесетих и убиство Оливера Ивановића.

Први потпредседник Народне странке указао је да се, уместо озбиљног дијалога о питању Косова и Метохије, води „ријалити у коме се са једне стране шаљу шарени возови, а са друге се Тачи вози чамцем по језеру Газиводе“. То се, упозорава, дешава и данас.

„У озбиљној држави у оваквим ситуацијама нема специјалних емисија са квази аналитичарима који износе своје личне ставове, нема подизања тензија, већ постоји само једна конференција за штампу на којој представници власти износе јасан државни став, а затим одлазе да решавају настали проблем“, рекао је Алексић.

Коментаришући подизање царина Алекић је указао да је такав чин за сваку осуду.

„Тиме смо дошли до краја игре у којој се представници власти са обе стране поигравају ватром, од које они сами неће страдати, али ће жртве поново бити људи на Косову и Метохији“.
Он је позвао на смањивање тензија које режим ствара преко медија и указао на позадину дешавања на Косову.

„Бојим се да је циљ свега што се дешава у овом тренутку то да се након усијања ситуације и довођења до ивице рата Србији на сто стави правно – обавезујући споразум као једино решење. Народна странка на то већ годину дана упозорава. Тај споразум значио би „Косово“ у УН, и значио би да смо се одрекли и људи и манастира и имовине на Косову и Метохији“, упозорио је Алексић.

Алексић, који је и посланик у Народној скупштини, коментаришући предлог буџета који се јутрос нашао у скупштинској процедури, истако је да је недопустив начин на који се припрема расправа о „најважнијем документу који се тиче сваког грађанина Србије“.

„Управо због тога у своје лично име и име Народне странке позваћу опозиционе посланике, како оне који су део „Савеза за Србију“, тако и оне ван њега да разговарамо о начину на који ћемо приступити расправи. Бојкот је једна од опција“, најавио је Алексић.