Народна странка

Анђелковић: Власници нелегалних објеката угрожавају савски насип, а Шапић даје злонамерне изјаве

Анђелковић: Власници нелегалних објеката угрожавају савски насип, а Шапић даје злонамерне изјаве

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине др Александар Анђелковић изјавио је да власници нелегалних објеката угрожавају насип и тако што по њему нелегално возе.

„По Савском насипу се сад не крећу само аутомобили, крећу се и четвороосовински камиони пуни материјала, који имају и по четрдесет тона. Толико оптерећење морало би додатно да се прерачуна при изградњи да би круна насипа то могла да поднесе“, изјавио је Анђелковић за лист „Нова“.

Последица тога су, каже, видна оштећења насипа која исти чине мање отпорним на надирање воде.

„Уколико би дошло до пробоја воде на неком делу насипа, он би се као кула од карата урушио на много већој дужини. У том случају би први ред стамбених зграда са друге стране био потопљен до нивоа круне насипа, отприлике до другог спрата. Ту би било жртава, људи не би могли да изађу из зграде, а најгоре би било да се то деси ноћу. Чак и кад се очекује, кад дође до пробоја, у том тренутку ништа не може да се уради. Док не опадне водостај Саве, вода би се изливала и потопила читав Нови Београд све до Бежанијске косе и Земуна, као и ауто – пут који је око 30 сантиметара нижи у односу на висок водостај Саве“, упозорио је Анђелковић.

Председник РО за заштиту животне средине претходно је изјавио да је „Александар Шапић дао једну паушалну, злонамерну и јако опасну изјаву да савски насип на Новом Београду није угрожен дивљом градњом, прекопавањем и коришћењем у сврху пута за моторна возила“. 

„Гсподину Шапићу нудим увид у стручну литературу и уџбенике који се могу наћи на Универзитету у Београду а из којих се могу добити релевантна сазнања о пројектовању, извођењу и одржавању једног оваквог хидротехничког објекта“, закључио је Анђелковић.