Народна странка

Александар Анђелковић: Одакле вам паре, директори?

Александар Анђелковић: Одакле вам паре, директори?

Агенција Бета пренела је данас вест да је Институт „Јарослав Черни“ прихватио понуду Миленијум тима под називом „Заједно у приватизацију“. Како је објашњено у овом тексту Миленијум тим је предложио да се 92 одсто капитала овог Института приватизује по моделу 30 одсто физичким лицима, борду директора на челу са Генералним директором и свим Извршним директорима Института (њих укупно 7) који ће подићи лични кредит за куповину, а остатак од 70 одсто Миленијум тиму.

Народна странка жели да пита директоре да ли су ово намеравали од почетка и има ли овде сукоба интереса код процене вредности Института, који се продаје по овако ниској цени? Да ли је могуће да овако реномирани Институт који траје 70 година, запошљава изврсне стручњаке, докторе наука, магистре, инжењере, докторанде вреди нешто више од пар станова у Београду на води? Или сте ви, господо, цену „правили“ за себе?

Је ли ово покушај државе да прикрије срамну приватизацију овог јавног добра које мора да служи интересу друштва а не појединаца и повлашћеним инвеститорима, после великог притиска јавности и нас из Народне странке, када смо на почетку разоткрили намеру да држава „поклони“, јер ова процена вредности је поклон, Миленијум тиму ову кућу? Је л' ово модел „да се Турци не досете“ па сте смислили лукав план, да задржите директоре који иначе здушно подржавају приватизацију (на част им) и да онда буде, „није продат Миленијум тиму већ конзорцијуму“, па ће то мање парати уши јавности?

Иначе, почетна цена за 92 одсто Института „Јарослав Черни“ у коме је запослено чак 17 доктора наука, 13 магистара, 136 људи са високом стручном спремом, 10 са вишом стручном спремом  и 59 људи без високих квалификација, је 2,58 милиона евра иако је Институт и прошлу годину (поред пандемијске кризе) завршио са значајним позитивним пословањем. Овај конзорцијум подразумева да 30 одсто откупе физичка лица што је по почетној цени око 774.000 евра. А остатак 1,806 милиона евра да уплатиће Миленијум тим. Одакле вам паре директори? У којим то банкама ви као физичка лица можете да подигнете кредит од 115 000 евра по директору, и на основу чега ће вам банке то одобрити? Да би обичан човек подигао такав кредит за стан нпр. мора да обезбеди учешће од најмање 20 одсто, затим да нема друга оптерећења на примања, да нема пуно година и да му период отплате буде дуг 30 година.

Намеће се закључак, да ће ова власт на превару од грађана, приватизовати овај Институт, не би ли његове референце служиле у израдама штетних пројеката, фингирању студија утицаја на животну средину, а да се грађани не досете смислили су конзорцијум јер лепше звучи и мање „боде очи“. Суштински, Институтом ће управљати приватни капитал али мора се „одати признање“ и директорима који су своје позиције свакако, на овај начин, осигурали.

др Александар Анђелковић,
председник Oдбора Народне странке за заштиту животне средине