Народна странка

Александар Анђелковић: Деценија немара као узрок поплава

Александар Анђелковић: Деценија немара као узрок поплава

Корумпирана власт је на сцену изнедрила корумпиране, послушне и нестручне кадрове у свим јавним предузећима. Данас имамо потоп у скоро сваком насељу, после сваке иоле веће кише и то је постала реалност десетогодишње власти незнања и послушности.

Проблем потопљених улица је последица деценијског запостављања и неодржавања инфраструктуре градова. Јер то је скуп, сизифовски посао, који се мора радити. 

На Републичком нивоу око 11.000км2 је површина која је угрожена поплавама. То је око 12,5 одсто укупне територије. 

Више увезаних разлога доводи до појаве поплава у насељеним местима.

Прво, претварање огромног броја зелених површина у вештачке (асфалтиране, бетониране, поплочане и др) доводи до тога да се сва пала киша слива по њиховој површини, без могућности инфилтрације у тло. Брзо се концентрише низ пад и слива ка нижим деловима у насељу. 

Друго, непланска градња без адекватне пратеће инфраструктуре, довела је до тога да су многе кишне колекторе, бесправно изграђене зграде, искористиле као канализационе одводе. На жалост свих нас, до првог потока. Тиме је, између осталог, онемогућена њихова основна функција, прихватање киша. 

Треће, неодржавање дренажних система. Решетке на сливницима су запушене, пречник прихватних колектора премали, неочишћени канали за прихват вода у насељима и дуж саобраћајница, црпне станице често са пумпама које нису у функцији и још много сличних проблема. 

Четврто, градски потоци су потпуно занемарени, у њих се излива канализација, баца се шут, затрпавају се да би се добило грађевинско земљиште и уопште, занемарена је природа сливова и њихова хидрографска мрежа. Често су уређена корита оштећена, бујичне грађевине запуштене, насипи девастирани а у инундацијама саграђена понегде и читава насеља. 

Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине, апелује на власт, републичку али и локалне самоуправе, да се не играју са животима и имовином суграђана. Да се са улагањем у одржавање и доградњу дренажних система у насељима мора отпочети одмах. Да нам не би свака киша у сред лета, представљала ризик по безбедност, апелујемо на све релевантне чиниоце, директоре јавних комуналних предузећа, да се баве својим послом. Да њихова улога није у подршци владајућој странци пред изборе, већ у томе да омогуће свим грађанима безбедан живот, кроз делатност којом се баве. 

др Александар Анђелковић, 
председник РО Народне странке за заштиту животне средине