Народна странка

Анђелковић: Поново поплаве – излива се Лим код Пријепоља

Анђелковић: Поново поплаве – излива се Лим код Пријепоља

Године занемаривања, године нерешавања хроничних проблема, године неулагања у превентиву, неконтролисана сеча шума, довеле су нас у позицију да у 21. веку стрепимо од сваке кише.

Лим је годинама једна од загађенијих река у Србији. Често са собом носи читава острва смећа. Наша водопривредна предузећа и локалне самоуправе, не обраћају довољно пажње на проточну способност корита. Притисак урбанизације је видљив на сваком нашем водотоку, често су објекти спуштени у сама корита река и данас смо у позицији да бринемо после сваке јаче кише.

Лим је прешао ванредну одбрану од поплава, из сата у сат његов водостај расте за по 5 цениметара. Ситуација у сливу је неповољна са аспекта формирања бујица и ерозије земљишта јер су наше шуме у великој мери посечене и са недовољним склопом да заштите тло. У урбаним срединама све је више површина без могућноати упијања воде, а са великим коефицијентом отицања, па се воде врло брзо концентришу низ нагиб и стигну до река.

То изазива два проблема:

1.    Веће количине вода јер се недовољан проценат упија у тло.
2.    Кратак временски интервал од момента када киша падне на слив до појаве поплавног таласа.

Народна странка је својим програмом предвидела већа улагања, и другачије надлежности за одговорна водопривредна предузећа, у превентиву и активне мере заштите од полава. Градићемо мини и микро акумулације, пошумљавати тамо где треба, али оно најважније зауставићемо нелегалну и прекомерну сечу шума.

др Александар Анђелковић
председник Одбора за заштиту животне средине Народне странке