Народна странка

Народна странка: Алармантно стање квалитета ваздуха и првог дана пролећа

Народна странка: Алармантно стање квалитета ваздуха и првог дана пролећа

Одбор Народне странке за заштиту животне средине упозорава да су ствари у Београду постале алармантне по питању квалитета ваздуха.

Данас је 20. 3. 2021. године, први дан пролећа, а у Београду је ваздух опет видљив, по ко зна који пут суочени смо са овим проблемом. Ништа сем штурих изјава појединих званичника се не ради по питању квалитета ваздуха. Вредност индекса квалитета вваздуха у Београду данас износи 153, што значи да се не препоручује боравак напољу, док је у Пекингу ваздух на граници умерено доброг квалитета ваздуха! Београд се полако приближава и превазилази водеће светске градове у аерозагађењу!

Овом приликом позивамо Министарство за животну средину на челу са министарком Иреном Вујовић, да озбиљно схвати овај проблем и да почне са његовим решавањем. Ми знамо да тај процес не може бити брз, али се противимо пасивности министарке и ћутању институција.

Сматрамо да се много тога може променити подизањем свести код грађана о важности очувања ваздуха који сви удишемо. За почетак определите средства за субвенционисање приватних лица и индустрије за прелазак на еколошки прихватљиве изворе грејања.

Недавно је завршена гасификација неких приградских места, у разговору са људима сазнали смо да индивидуално по домаћинству треба од 5 000 до 15 000 евра за прелазак на грејање на овај енергент, еколошки прихватљивији. Ко данас у Србији има толико пара да би прешао на нови тип грејања, кад за те паре може неколико година да плаћа енергент на који се сада греје и да не брине о очувању ваздуха?

Озбиљне субвенције су неопходне, али и перманентно обавештавање јавности, док је у Србији тренутно све обрнуто, од грађана се крије права истина. И ево данас, на први дан пролећа, јако смо разочарани у слике које бележимо са Кошутњака – Нови Београд се не види од смога. А ваздух у целом граду је проглашен јако нездравим.

РО Народне странке за заштиту животне средине