Народна странка

За Вучићеве клевете на Пинку суду одговоран Данас

За Вучићеве клевете на Пинку суду одговоран Данас

Текст преузет са портала дневног листа Данас, 26. 12. 2018.

Трећи основни суд огласио се ненадлежним по тужби Здравка Поноша против председника Србије

Мирјана Ристовић, суткиња Трећег основног суда у Београду, 30. октобра ове године донела је решење којим се прогласила ненадлежном по тужби коју је некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош, због повреде угледа и части, поднео против председника Србије Александра Вучића.

Истовремено, у образложењу одлуке суткиња Ристовић је написала да, имајући у виду да су информације због којих се тражи накнада објављене у листу Данас, надлежан Виши суд у Београду, пред којим се воде поступци против медија.

Оно што је суткиња пропустила да наведе у образложењу то је да је председник Србије изјаву најпре дао телевизији Пинк, а да је потом ту исту изјаву у форми текста пренела агенција ФоНет. Ипак, суткиња Ристовић је „саветовала“ Поношу само да тужи Данас, који је првог октобра пренео агенцијску вест.

Све те информације су наведене у тужби коју је у Поношево име, због повреде части и угледа, поднео адвокат Владимир Гајић. Цео случај је настао када је председник Косова Хашим Тачи, у пратњи косовских специјалаца, обишао север Косова и језеро Газиводе. Након тога, медији су пренели, председник Вучић је наредио стављање комплетне Војске Србије у стање највише борбене готовости. Том приликом, Понош, потпредседник Народне странке, изјавио је за медије да је Вучић том информацијом манипулисао јавношћу, понизио војску и узнемирио грађане Србије.

Вучић је на ове Поношеве тврдње одговорио у изјави за телевизију Пинк коју је дао у Москви, где је био у званичној државној посети.

– Понош је шпијун. Требало би да Понош зна Устав Србије, али он је навикао да када неки у западним амбасадама подигну обрву, онда се подигне на прсте да би изгледао мало озбиљнији и снажнији и испуњава све њихове налоге. Овде није питање обрва, већ питање наредби… Њихових обрва још увек нема у законима, а знам да некада западни амбасадори нису морали ни обрву да подигну, он је ишао да уништава српско оруђе и оружје, између осталог изјавио је Вучић за Пинк.

Као доказ за тврдњу да је председник ово заиста и рекао, тужилац је приложио снимак телевизије Пинк, као и вест агенције ФоНет коју је објавио лист Данас. Понош је на име накнаде нематеријалне штете затражио од Трећег основног суда у Београду да наложи Вучићу да исплати 400.000 динара.

Како се Трећи суд огласио ненадлежним, Владимир Гајић је крајем новембра поднео жалбу Вишем суду у Београду. У жалби је навео да је нејасно како је суд дошао до закључка да је ненадлежан када је јасно да је у конкретном случају лист Данас само пренео изјаву туженог и ни на који начин није аутор спорних навода.

„Тужилац је суверен у својој одлуци кога жели да тужи. У конкретном случају нема потребе да суд намеће тужиоцу ко ће бити тужени, јер је тужиоцу нанета штета искључиво од туженог“, стоји у жалби, уз оцену да је занимљиво да није предложено да се тужи Пинк који је пренео оригиналну изјаву. Виши суд још увек одлучује по жалби.

Вређање није председникова надлежност.

„Тужени је председник Србије. Његове надлежности прописане су Уставном Србије и Законом о председнику Републике. Није у надлежности председника да вређа и јавно и без основа оптужује грађане Србије као и своје политичке противнике из опозиције којим је иманентно да критикују јавну власт… Тужени не може уживати имунитет прописан Уставом… пошто председник Републике ужива имунитет искључиво у вези вршењем радњи које су су у надлежности председника Републике које су прописане Уставом и Законом о председнику Републике“, између осталог се наводи у тужби Здравка Поноша.