Народна странка

Вук Јеремић: Вршачки виногради - пример пљачкашке приватизације

Вук Јеремић: Вршачки виногради - пример пљачкашке приватизације

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да су "Вршачки виногради" пример пљачкашке приватизације под влашћу Српске напредне странке (СНС) јер су продати за 4,6 милиона евра бизнисмену Родољубу Драшковићу, што је "мање од вредности залиха алкохолних пића у подруму те фирме".

"Драшковић је за 4,6 милиона евра добио 630 хектара земље под виновом лозом, 700 хектара државног земљишта које 'Вршачки виногради' имају у закупу од државе, 206 објеката, 460 аутомобила и залихе пића. Само да су продали залихе, добили би те паре. Подрум 'Вршачких винограда' је трећи по величини у Европи", рекао је Јеремић телевизији "Наша".

Он је рекао да би због тога морали да одговарају они који су спровели продају "Вршачких винограда", као и тадашњи премијер Александар Вучић и Влада Србије, који нису нашли стратешког партнера за такву фирму.

 

Председник Народне странке је подсетио да је бивши министар привреде Саша Радуловић "поништио покушај пљачкашке приватизације 'Вршачких винограда' кинеском инвеститору за пет милиона евра, али да је касније, 2015. године, то предузеће отерано у стечај и ове године продато по још нижој цени, за 4,6 милиона евра".

"Ова власт је обећала да ће расветлити 24 приватизације до 2012. године, а нису испитали ништа. Оно што они раде од 2012. је много горе", рекао је Јеремић.

Навео је да је Економски институт вредност "Вршачких винограда" прво проценио на 27 милиона евра и да је касније фирма процењена на 17 милиона да би на крају била продата за свега 4,6 милиона евра.

Јеремић је упозорио и на "долазећу мега аферу" давања Аеродрома "Никола Тесла" под концесију, и позвао све у ланцу одлучивања у том поступку да одустану, укључујући и премијерку Ану Брнабић.

"Постоје основане сумње да ће посао добити лица повезана са људима из врха власти и они који се већ баве бизнисом у Србији, односно имају пословне интересе у Србији. Хајде да видимо да ли ће се то догодити, а бојим се да хоће", рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је држава власник 83 одсто Аеродрома "Никола Тесла" који има годишњи приход од 27 милиона евра, послује са нето приходом, а да је укупан дуг предузећа мањи од два одсто имовине.

"Држава није објаснила зашто странцима даје под концесију такво предузеће, стратешки важно, а да није представљен јасан финансијски добитак. Аеродром је један од наших најважнијих стратешких инфраструктурних објеката", рекао је Јеремић.