Народна странка

Савез за Србију: РТС игнорише скоро пет милиона људи!

Савез за Србију: РТС игнорише скоро пет милиона људи!

Један од оснивача Савеза за Србију и председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић истакао је да руководство РТС-а још увек није одговорило на раније упућене захтеве да ова медијска кућа почне да поштује законе и представницима опозиције омогући време у информативним емисијама. Игнорисањем овог захтева, поручио је он, Јавни сервис није изигнорисао само опозицију, већ и скоро пет милиона људи који нису гласали за СНС на последњим републичким изборима.

„Јавни сервис финансирају сви грађани, а не само гласачи СНС. Упркос томе, током последњих седам месеци у емисијама није гостовао нити један лидер Савеза за Србију, као ни других опозиционих партија, иако су већина изабрани представници грађана у републичкој, односно локалним скупштинама“, саопштио је Веселиновић данас испред зграде РТС-а.

Он је, у име Савеза за Србију, означио руководство РТС-а, директора Драгана Бујошевића и главног уредника Ненада Љ. Стефановића, саучесницима у отимању Јавног сервиса од грађана. Како је навео, Јавни сервис више не информише грађане, већ се свео на инструмент манипулисања јавношћу, директно диригованог из фотеље на Андрићевом венцу.

Подсетивши да је Савез за Србију пре скоро месец дана упутио захтев РТС-у да се представницима опозиције омогући време у информативним емисијама, а да се руководство ове медијске куће на то оглушило, Веселиновић је поручио да ће последично „Савез за Србију радикализовати своју борбу против такве срамне уређивачке политике“.

На данашње обраћање испред зграде РТС-а биле су позване и друге политичке организације које су учествовале на недавно одржаном Округлом столу опозиције о изборним условима, а између осталих, били су присутни и представници Социјалдемократске странке и Нове странке.

Подсетимо, у раније упућеном захтеву, Савез за Србију тражио је да „у року од 15 дана буде обезбеђено редовно учешће представника опозиције у информативним програмима РТС-а“ , и то „најмање 30 минута недељно“, а нарочито се инсистира на дебатним емисијама. Такође, захтевано је и да им се „омогући право на деманти и одговор на клевете које на Јавном сервису о њима редовно изричу представници власти“.