Народна странка

Рашковић Ивић: Нисмо ми бесни због короне већ због лагања

Рашковић Ивић: Нисмо ми бесни због короне већ због лагања

Они који гледају Пинк гледали су слике мирне полиције и разуларених демонстраната. Већина тих разуларених су били момци које је режим послао да праве неред како би полиција имала разлог да баца сузавац и бије мирну и неагресивну децу. У Паризу и Берлину владе нису послале своје приватне хулигане да кидишу на полицију. Овде је то био случај – каже за Данас Санда Рашковић Ивић, психијатар и потпредседница Народне странке, коментаришући тврдњу одлазеће премијерке Ане Брнабић да је већу употребу силе на протестима видела у Паризу и Берлину него у Србији.

Да ли је вас запањила бруталност полиције која је ни месец дана од кампање под називом за нашу децу тукла чак и ону децу која је седела на клупама и пила пиво?

– Бруталност полиције је била запањујућа и то не би било тако да полиција није добила наређење „одозго“ да бије нештедимице, нарочито ону мирну и пристојну децу не би ли застрашила и њих и њихове родитеље, и баке и деде.

Премијерка каже да су на протестима грађани изразили бес, јер су фрустрирани ситуацијом са корона вирусом. Да ли су грађани на протесте изашли само због увођења полицијског часа или су фрустрирани целокупном ситуацијом у земљи и људима који њоме владају?

– Нисмо ми бесни због короне, већ смо љути због начина на који је режим хендловао епидемију. Љути смо због лагања, бесперспективности за младе и црне перспективе старости за нас старије, због партијског запошљавања, доминације неуких… Љути смо јер је овај режим у цивилизацијском смислу вратио Србију корак уназад.

Шта је онда био прави повод за излазак на улице?

– Иницијална каписла је била претња полицијским часом и затварањем и то неколико дана након завршених избора, предизборних митинга, спортских и политичких масовних манифестација. Људи који су провели 26 дана закључани, а они преко 65 година и два месеца, нису то закључавање хтели да трпе више. Нисмо хтели да трпимо да нас везују као у лудачку кошуљу. То је била побуна против претеће репресије једног аутократе.

Председник Србије каже да је направио грешку зато што није увео полицијски час, јер се због протеста вирус само проширио.

– Александар Вучић би увео полицијски час јер каже да су протести криви за ширење заразе. А нису криви предизборни митинзи, дербији… Чињеница је да број оболелих од короне расте у местима где није било протеста, а упитни су и туристички центри који су пуни људи. Те податке су сакрили.

Власт је Савез за Србију означила као организаторе протеста, јер желите да без избора узмете власт. Додуше спомињани су ту и неки „страни фактори“, Руси, Израелци.

– СЗС није организатор. Људи су се самоорганизовали преко друштвених мрежа и поручили јасно режиму да не може даље да нас све понижава.

Истовремено продржавни медији тврде да се СЗС распао и да постоји велика нетрпељивост вашег председника Вука Јеремића и Драгана Ђиласа, лидера ССП.

– Савезу за Србију је потребно ширење грађанским иницијативама и истакнутим појединцима. У том смислу његова улога је завршена и треба да пређе у нову фазу. Председнички и београдски избори ће брзо стићи и морамо их дочекати спремно. То значи још нових људи и организација. Јеремић и Ђилас су добри сарадници. Не бих рекла да се ради о лошим односима, ако свако има прилику да изражава своје мишљење на разне теме.

Протести се осипају и чини се да је власт то дочекала са олакшањем. Да ли је то заиста крај или ће можда вакцинација коју Вучић најављује што скорије да изазове неки нови бунт?

– Ово није крај. Протести се осипају јер је епидемиолошка ситуација озбиљна и људи желе да сачувају здравље и животе. Наш здравствени систем је пукао. Слике ситуације пред Торлаком говоре довољно. Биће времена и нажалост и нових разлога за протест и побуну, али сада не треба ризиковати здравље своје и туђе. Једна особа заражена ковидом зарази у месец дана 400. Време ових младих људи сигурно долази и они ће градити слободну, парламентарну, демократску Србију.

Најављује се да ћемо ускоро примити вакцине које још нису израђене, потписују се протоколи, а председник државе не жели да открије порекло тих вакцина. Да ли је свеједно одакле вакцине долазе и можемо ли имати поверења у све оно што нам говори Кризни штаб?

– То је Вучићев манир да не открива одакле нешто набавља. А што се вакцина тиче, та тајанственост је недопустива. Вакцина са Оксфорда је у трећој фази испитивања и британска влада врши озбиљан надзор над Астра Зенеком. Вакцина ће током пандемије коштати као кутија цигарета. Кинези су направили вакцину, али она је прошла само прву фазу испитивања. Дакле није свеједно шта се набавља. Што се тиче Кризног штаба, одавно су изгубили поверење људи. Дарија Кисић је на дан избора изјавила да је све под контролом, да би одмах сутрадан Кон и она говорили о алармантном стању. Дакле, епидемија је буктала и пре избора, а они су лагали за рачун режима. Мере се не укидају док траје епидемија, оне се само прилагођавају. У противном, имате масовно убиство с предумишљајем. Прикривали су податке или нису проверавали њихову веродостојност. Чула сам да је Кону Брнабићева давала податке. Његово/њихово је било да податке провере или сами прикупе преко 24 завода за јавно здравље с тим да провере умањивање података о новооболелима. Прикривани су подаци и о болничким инфекцијама, што повлачи казну 12 година затвора. Прикривају се подаци о умрлима. На пример људи на респиратору у најбољем случају преживи 40 одсто, па ви сад рачунајте. Али, ником ништа. Важно је да је режим пребијао децу и частио их сузавцем.

Критикујете владајућу гарнитуру, а примате у странку људе који су  побегли из СПС. Да ли је то лустрација на начин Народне странке и може ли се онда очекивати да ћете и напредњаке тако примати?

– Став је да нико из странака режима не може да улази у Народну. Чак ни они који су били на демонстрацијама. А чланове СНС нећемо примати. Једном кад СНС сиђе с власти, и за њих и за цело друштво биће здравије да се мало одморе од политике.

Вашу странку напустио је високи функционер Никола Јовановић и чини се да је сва прилика да ће се прикључити Странци слободе и правде. Да ли је то корак ка чвршћем уједињењу опозиције, ако странке истог савеза отимају једна другој чланове?

– Никола Јовановић је члан Народне странке и није је напустио.

преузето са интернет портала Данас.рс