Народна странка

Јовановић: За трећину мањи трошкови живота Београђана у првој години нове власти

Јовановић: За трећину мањи трошкови живота Београђана у првој години нове власти

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас да Београдом влада „пљачкашка и корумпирана“ власт, на челу са Синишом Малим и Гораном Весићем, коју ће грађани казнити на београдским изборима, а Београђанима ће у првој години нове власти трошкови живота бити за трећину мањи.

„У првој години по доласку на власт, рачуни се могу смањити за трећину и може се побољшати социјални положај грађана“, рекао је Јовановић телевизији Наша.

Јовановић је истакао да би Инфостан требало да буде непрофитна агенција, која не наплаћује обједињену наплату, што ће рачуне смањити за осам одсто, и додао да би требало смањити и порез на имовину и превисоку цену одвожења непрописно паркираних возила, коју Паркинг сервис наплаћује 8.000 динара.

Потпредседник Народне странке је навео да је власт од 2014. године смањила накнаде за породиље, пензионере, народне кухиње, ученике, особе са инвалидитетом, свратишта и геронтолошке центре, док су ове године поскупели струја, рачуни за Инфостан и повећан је порез на имовину.  

Јовановић је рекао да је градоначелник Београда Синиша Мали „ухваћен у крађи“ када је откривено да новогодишња јелка у центру главног града грађане кошта 83.000 евра, и додао да би свако ко оправдава ту пљачку требало да буде кажњен на изборима.

„Пљачкају Београд и буџет за 2018. годину показује размере пљачке, али то је само врх леденог брега, а праве размере би тек требало израчунати“, рекао је Јовановић.  

Јовановић је као пример штетног уговора навео концесију за депонију у Винчи, по којој се Београд обавезао да странцима уплаћује 38 милиона евра годишње, што је укупно око милијарду евра за цео период концесије.

„То ће плаћати грађани новом таксом и ценом струје гарантованој концесионару, која ће бити два пута скупља него на међународном тржишту. Тражићемо анекс уговора и да се не уводе нове таксе и поскупљење струје“, рекао је Јовановић.

Потпредседник Народне странке је рекао и да је рачуница за концесију за Аеродром „Никола Тесла“ забрињавајућа, јер аеродром има годишњи приход од 29,7 милиона евра, а концесионар ће, како је најавио председник Србије Александар Вучић, платити 450 милиона евра, што је много мање од прихода који ће остварити током 25 година трајања концесије.

Јовановић је истакао да програм Народне странке за Београд предвиђа и бољу здравствену услугу, више лекара у домовима здравља, мале ординације у сваком блоку и стално дежурство.

"Сада од четири клиничко-болничка центра у Београду ноћу дежурају само два, зашто не би отворили сва четири? Зашто не би унапредили и службу Хитне помоћи и могућили им да имају можда и хеликоптерску службу? Боље да помогнемо Хитној помоћи него да градимо национални стадион од 150 милиона евра", рекао је Јовановић.

Потпредседник Народне странке је истакао и да се "народњаци" залажу да се Београђанима омогући јефтиније и економичније грејање тако што би се сва индивидуална ложишта прикачила на градски топловод, као и увођењем програма енергетке ефикасности и инвестирањем у топлане како би користиле јефтиније енергенте од гаса, попут биомасе.

Јовановић је навео да програм Народне странке за Београд, између осталог, подразумева и праве капиталне инвестиције, а не лажне, градску железницу, унутрашњи магистрални прстен, унапређен градски превоз, социјалну заштиту и бесплатне уџбенике.

Јовановић је рекао да језгро опозиције у Београду чине Народна странка, Покрет слободних грађана и Драган Ђилас, и изразио уверење да ће се том блоку придружити и остале странке праве опозиције, које ће заједно поразити напредњачку власт у главном граду.