Народна странка

Понош: Билчикова изјава делује као неспоразум, у српској скупштини нема опозиције

Понош: Билчикова изјава делује као неспоразум, у српској скупштини нема опозиције

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да је изјава известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика да су „кључни партнери у дијалогу они који су изабрани у парламент“ деловала као да ће Европљани модерирати разговор између различитих политичких фракција власти, јер у српском парламенту нема опозиције.

„Можда је у питању неспоразум. Шта год да је, ми смо вратили ствари тамо где им је место. Билчикова изјава одудара од писма комесара ЕУ за проширење Оливера Вархељија у којем је навео да ћемо имати подршку за отварање дијалога власти и опозиције. Као што је познато, у скупштини нема опозиције“, рекао је Понош након састанка представника опозиције  са Вархељијем у београдском хотелу Хилтон.

Билчик је јуче телевизији Н1 рекао да су кључни партнери у дијалогу они који су изашли на изборе, освојили гласове и имају подршку народа и изабрани су у парламент.  

Понош је истакао да је на данашњем састанку европском комесару Вархељију пренео да би реализацију планираних инвестиција ЕУ од девет милијарди евра за Западни Балкан требало условити напретком у кључним областима европских интеграција, као што су владавина права и цео политички сегмент, јер „постоји опасност да тај новац буде улудо потрошен“.

„Рекао сам на састанку да инвестициони план ЕУ од девет милијарди евра инвестиција за Западни Балкан изгледа лепо и много значи, али је то ресурс који би, бар што се тиче Србије, могао да буде улудо потрошен као што је потрошено и наше време годинама развлачењем и обећањима да смо на правом путу и да постижемо напредак, а извештаји Европске комисије о Србији су исти из године у годину и недостаци се не отклањају“, рекао је Понош.

Понош је додао да је то довело до тога да грађани Србије више и не размишљају озбиљно која је година тренутно у оптицају и када би Србија могла да буде у ЕУ.

„Ако би се тај новац дао безусловно, а ми се надамо да неће и скренули смо пажњу да то тако не би требало да буде, онда би то изгледало као безусловна подршка режиму у Србији“, рекао је Понош.

„Ми из Народне странке, а имао сам утисак да имамо и разумевање колега из опозиције, сматрамо да би требало да постоје услови и да је веома важно да доток пара из ЕУ буде условљен напретком у кључним областима, па ако ствари ту иду како треба, онда има смисла да правимо путеве и да повезујемо и остале који су чини се боље кондиционирани у примени демократије од Србије, нажалост“, закључио је Понош.