Народна странка

Понош: Само нерегуларни избори гарант су Вучићевог опстанка на власти

Понош: Само нерегуларни избори гарант су Вучићевог опстанка на власти

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да првенствено од грађана и њихове неспремности да толеришу не само урушавање институција, него и свих аспеката живота, зависи колико ће протећи времена до нормалних избора у Србији, а да је бојкот средство које ће уз низ других мера довести до таквих избора.

„Уопште није важно шта ће бити дан после избора које ће опозиција бојкотовати, важно је колико ће времена протећи од данас, или од тог дана, до нормалних избора. А то зависи од грађана. Потпуно је неважно да ли ће сви који себе називају опозицијом бојкотовати Вучићеве изборе. Чак је јако корисно да се те ствари разбистре“, рекао је Понош листу „Данас“.

Понош је истакао да је за Народну странку „дан после“ дан након што је донела одлуку о бојкоту, а не дан након што ће режим председника Србије и СНС-а Александра Вучића „спровести фарсу коју ће назвати изборима“.

„То неће бити  избори, јер у Вучићевој Србији се, у време када би требало да имамо изборе на било ком нивоу, одрађује ритуал величања вође, за сада у домовима културе и у такозваним медијима, а ускоро вероватно и на стадионима који ће се градити за те потребе“, рекао је Понош.

Понош је навео да се вреди запитати да ли су некоме, осим грађанима Србије, уопште потребни регуларни избори.

„После нормалних избора Вучић и његова дружина не би имали времена ни да спакују кофере. Само нерегуларни избори, односно изборна фарса, гарант су Вучићевог опстанка на власти, а тиме и његовог извршавања обавеза које је дао по питању Косова и Метохије, а које су чиста супротност ономе чему се заклео над Уставом Србије“, рекао је Понош.

Понош је додао да је онима који споља, а уз асистенцију дела невладиног сектора, врше притисак да опозиција изађе на нерегуларне изборе, циљ да се обезбеди какав такав привидни легитимитет финализацији Вучићевог „проћердавања Косова“.

А за оне који верују у чуда, односно да Вучић може да се промени набоље, чак и после локалних избора у Лучанима и у Медвеђи, биће поучно и отрежњујуће да прате тајминг и обим ангажовања мисије ОЕБС-а коју режим дозива“, навео је Понош.

Потпредседник Народне странке је рекао да питање „шта је план дан након што се бојкотује изборна фарса“ најчешће постављају они који лупом траже разлоге да учествују у тој фарси.

„Такав план би им као био користан да сагледају корист од бојкота. Нема потребе да им то објашњавамо. Уосталом, то су махом они који су свакако знали шта ће бити дан после избора на којима су агитовали за беле листиће“, додао је Понош.

„Мислим да је свима јасно да је учешће у Вучићевој шаради исто што и играње представа немачким војницима до ослобођења Београда“, истакао је Понош.

Понош је навео да ће дан после пролећних Вучићевих избора донети промену само онима који се називају опозицијом, а одлуче да на таквим изборима учествују.

Они ће да одахну, растерећени финансијских брига и моралних скрупула. Нама који смо се определили за бојкот, и као бирачи и као политичке странке, ништа се неће променити. Наставићемо да се боримо за нормалност у Србији. Неко ће да је дочека“, закључио је Понош.