Народна странка

Понош: Најава избора за пролеће 2022. године је добра вест

Понош: Најава избора за пролеће 2022. године је добра вест

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да ће опозиција вршити притисак да избори најављени за април 2022. године буду одржани под фер условима, а начин да се до тога дође јесте дијалог власти и опозиције уз посредовање Европске уније која би требало да буде гарант да ће се договорено спровести и гарант за тумачење договореног.

„Бићемо спремни да изађемо на изборе ако се услови створе, а ако буду као и на претходним, фиктивним изборима, онда на њима немамо шта да тражимо. Пред нама је годину и по дана и за то време може много тога да се промени. Озбиљна опозиција се увек спрема за изборе. Не може да почне да се спрема за изборе тек када се створе услови за фер изборе“, рекао је Понош телевизији Нова С.

 

Понош је, упитан да ли би о изборним условима разговарао са новим председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем, одговорио да би са њим разговарао као са представником власти, али да би волео да „секундант буде неко из Брисела“.

Потпредседник Народне странке је навео да је, на основу досадашњих разговора, „прилично уверен“ да су и друге странке праве опозиције спремне на суштински дијалог, а не на фиктивни, какав је био претходни на Факултету политичких наука.

Понош је рекао да је најава расписивања превремених парламентарних избора за април 2022. године добра вест.

Ми, који нисмо учествовали на изборима 21. јуна, ми смо те изборе добили, јер смо рекли да је смисао бојкота у томе да се на следеће изборе неће чекати четири године. То смо обећали и то се сада дешава. Знали смо да је власт која произађе из таквих избора, на којима неће учествовати нико ко је права опозиција, неодржива“, рекао је Понош.

Понош је додао да се председник Србије Александар Вучић прерачунао, јер нема ни фиктивну опозицију у парламенту, а нема ни оних којима је скупљао гласове.

„Природа власти је огољена оваквим расписивањем следећих избора, практично пре него што су формирани влада и парламент након претходних избора. Дакле, све је онако како смо очекивали“, рекао је Понош.

Упитан о новој Влади Србије, Понош је одговорио да је лоше је што ће у влади бити људи „који немају професионални интегритет“.

Вучић је рекао да ће то бити штих проба, а у влади неће бити неких великих штихова. Једино име које сам чуо као ново је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која је добро радила свој посао. Њено лице изгледа мало необично у том ансамблу, а остало је мање-више већ виђено“, рекао је Понош.

„Какве везе има да ли ће бити министарство за село или министарство за прекоредно додељену трафо станицу, у чему је разлика? Та министарства се праве као тимови унутар изборних штабова владајуће странке и Вучића на основу резултата испитивања јавног мњења. Оно што ИПСОС јави ове недеље, следеће недеље се прави или тим или министарство, али не да би нешто решавали него зато да би се тиме махало у јавности“, додао је Понош.

Понош је, поводом сутрашње седнице Главног одбора Народне странке која ће бити одржана у Чачку, рекао да ће бити разматрана најважнија страначка и државна питања.

Народна странка сматра да спољна политика, као и унутрашња, економска и културна политика мора да се води институционално, јер је то превише озбиљна ствар и државна ствар да би је водио један човек и тим његових блиских сарадника, који иза себе имају мало новинарског искуства, или неког другог искуства. То није довољно. Ако институције раде свој посао и ако посао дате људима од струке, онда ће то ваљати“, закључио је Понош.