Народна странка

Јеремић за "Време": Део међународне заједнице отворен за разговор о алтернативи

Јеремић за "Време": Део међународне заједнице отворен за разговор о алтернативи

Председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да се у међународној заједници ситуација мења и да је све више оних који су, први пут у последњих неколико година, отворени за разговор о алтернативи актуелном поретку у Србији.

„То је изузетно сложен дипломатски задатак – да од тога да сви дефакто подржавају Вучића дођете до околности у којима сви своје интересе пронађу у промени стања“, рекао је Јеремић у интервјуу недељнику „Време“.

Јеремић је навео да није једноставно проценити колико би то могло да траје, али да би оријентир могао да буде институционални календар који предвиђа одржавање редовних избора у првом кварталу 2020. године.

Председник Народне странке је додао да Вучић од 2012. године испуњава делу међународне заједнице обећање да ће проблем Косова бити решен у складу са њиховим очекивањима.

„Зато би сада било наивно веровати да су они спремни да Вучића тек тако лако пусте низ воду јер је остало још само да га приволе да стави потпис на коначни, правно-обавезујући споразум којим би се Србија неповратно одрекла дела територије, а Косово у потпуности и неповратно афирмисало у међународној арени“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би било јако опасно упасти у замку покушаја да се стекне додатна међународна наклоност давањем некаквих обећања странцима да би нова власт била спремна да уради оно што Вучић не може или не сме у вези са решавањем косовског питања. „У политици се обећањима понекад превише олако барата, али у међународном простору, поготово када су у питању велике силе, тако нешто може имати несагледиве последице. Свиђало се то нама или не, иако грађански протести нису предоминантно инспирисани отпором Вучићевој косовској политици, око Косова ће се ствари у великој мери ломити. Ту би зато требало бити ванредно пажљив и одговоран“, рекао је Јеремић.

Упитан о мишљењу Међународног суда правде (МСП) да Албанци нису прекршили међународно право проглашењем независности Косова, Јеремић је одговорио да је декларација привремених органа у Приштини којом је проглашена независност идентична „потпису на салвети да је зграда у којој седимо територија независне државе“.

„Знате како, ако бисмо Ви и ја данас на салвети потписали да проглашавамо да ова зграда у којој се налазимо постаје независна држава, тиме не бисмо прекршили међународно право, али бисмо се упркос томе и даље налазили на територији Републике Србије,” рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је МСП, међутим, подвукао да што се тиче статуса територије Косова и Метохије, сваку одлуку о његовој промени може донети искључиво Савет безбедности УН.

„То је вероватно најјачи адут који у својим рукама има неко ко у име Београда преговара или ће преговарати у будућности“, рекао је Јеремић.