Народна странка

Јеремић за Н1: Савез за Србију почетком септембра, Косово први велики изазов

Јеремић за Н1: Савез за Србију почетком септембра, Косово први велики изазов

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће Савез за Србију бити формиран почетком септембра и да ће Косово бити први велики изазов са којим ће се суочити, јер се напредњачка власт спрема да потпише катастрофалан споразум који би Приштини омогућио чланство у УН, чиме би се Србија трајно одрекла дела свог становништва, територије, имовине и културног наслеђа.

„Да ствар буде гора, на столу је размена територија, односно прецртавање граница, по којој би Прешевска долина припала самопроглашеном “Косову” које би уз то и постало члан УН. Не постоји држава која је у миру спремна да мења своју границу. То је веома опасан преседан, јер би сутра неко могао да тражи неку другу промену границе - на пример у Санџаку, или ко зна већ где“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао да „нико нормалан“ не би преговарао о коначном статусу покрајине пре решавања питања српске приватне и државне имовине на Косову и Метохији, вредне десетине милијарди евра, или гаранције за заштиту српског културног наслеђа, и да би „само некомпетентна будала или неко ко има лоше намере“ водио преговоре без да му је полазна основа Резолуција 1244 и Устав Србије.

Председник Народне странке је поновио позив председнику СНС-а Александру Вучићу на телевизијски дуел, и додао да Вучић „непрекидно износи две апсолутне лажи“ о Косову, избегавајући да се директно суочи са Јеремићем.

Прва је лаж да је саветодавно мишљење Међународног суда правде било неповољно за Србију. То мишљење је подвукло централност Резолуције 1244 и кључну улогу Савета безбедности УН у одлучивању о евентуалној државности ’Косова’ након једностраног проглашења независности“, рекао је Јеремић.

Додао је да је друга лаж да су преговори о статусу пренети из Савета безбедности у ЕУ.

„О статусу се одлучује искључиво у Њујорку, а не у Бриселу, јер да се одлучује у Бриселу, не би био потребан свеобухватни споразум на којем је неопходан потпис Србије како би се везале руке Русији и Кини у Савету безбедности. Да није тако, Косово би у ЕУ решило свој статус“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Савез за Србију политичко удруживање на основу програма од 30 тачака, чије је спровођење неопходно да би Србија постала нормална демократска држава, уређена по европским стандардима, а не савез против Вучића нити „савез за преузимање нечије фотеље“.

„Програм је заједнички именитељ око којег смо се одлучили да објединимо наше напоре, идеје, ресурсе и људе, и да после шест година напредњачке власти покажемо да постоји контратежа која има капацитет да уздрма режим и доведе до промена“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је изразио наду да ће у Савез за Србију ући све странке и покрети праве опозиције, и истакао да су добродошли сви који се обавежу да неће сарађивати са напредњачком влашћу на било ком нивоу и да ће поштовати програм Савеза.

Упитан о ставу Савеза за Србију о чланству Србије у ЕУ, Јеремић је одговорио да то питање неће бити на дневном реду најмање наредних десет година и да ће се о њему највероватније изјашњавати следећа генерација политичара.

„Ми се снажно залажемо за уређење Србије по моделу модерних европских друштава. Али изјашњавати се сада о чланству Србије у ЕУ је не битно другачије од изјашњавања о томе да ли би Србија требало да лансира сателит у васиону, јер ће и то питање једном доћи на дневни ред, а сателит је скуп, па би требало одлучити да ли да се упуштамо у тај подухват или не“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће вечерас у Шапцу бити одржан први разговор оснивача Савеза са грађанима и да ће се трибине наставити током августа у више градова Србије.