Народна странка

Јеремић: Успела блокада РТС-а, Јавни сервис морао да подели истину с грађанима

Јеремић: Успела блокада РТС-а, Јавни сервис морао да подели истину с грађанима

Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је данас, након осмочасовне блокаде зграде Радиотелевизије Србије, да је блокада била успешна, јер је разбијена медијска блокада Јавног сервиса.

"Данас је разбијена медијска блокада РТС-а. Тешке воље, челници РТС-а су морали да поделе истину с грађанима - да постоје неки људи на протесту који нису задовољни начином на који РТС извештава. Ово данас није била победа било кога из опозиције, већ да би се чуло у медијима да постоје они с којима је забрањено разговарати, попут узбуњивача из 'Крушика' Александра Обрадовића, теме попут афере ’Јовањице’ и напада на Марију Лукић", рекао је Јеремић новинарима.

Он је навео да је руководство РТС-а говорило како ће лидери опозиције држати као таоце новинаре и истакао да се то показало као неистина, као и да је неистина да су окупљени испред РТС-а бранили људима да изађу из зграде телевизије.

Јеремић је поновио да Савез остаје доследан у одлуци да не учествује на изборима на пролеће 2020. године и да фер и поштени изборни услови морају трајати девет месеци.

Председник Народне странке је рекао да само "владини медији" преносе да је постигнут неки „историјски споразум“.

Он је подсетио да опозиција пре више од годину дана објавила шта је потребно за фер и поштене изборе и додао да је касније и стручни тим протеста "Један од пет милиона" изнео своје препоруке које је СЗС прихватио.

Јеремић је на почетку блокаде рекао да ће тај скуп бити миран и да неће бити никакве драме, осим у случају да власт пошаље некога да провоцира, и додао учесници блокаде охрабрују новинаре РТС-а да професионално раде свој посао.

Поводом изјаве председнице Скупштине Србије Маје Гојковић да ће избори бити после марта, Јеремић је рекао да је померено нешто за шта се спекулисало да би могло бити у марту.

Јеремић је навео да договор око фер и поштених изборних услова не може да надзире влада Ане Брнабић, него независна и нека врста прелазне администрације која би обезбедила да се договорено спроведе у дело.

Јеремић је захвалио европарламентарцима на њиховом ангажману и оценио да су они више пута показали да имају најбољу намеру да се превазиђе политичка криза у Србији.

Он је навео да прихвата сугестију посредника Европског парламента Кнута Флекенштајна, који је изразио наду да ће они који најављују бојкот избора размислити још једном, и додао да ће СЗС наставити да размишља, али да неће учествовати на изборима на пролеће.

"Није ово што се данас догодило нешто што би нас навело на то да нашу одлуку променимо", рекао је Јеремић.