Народна странка

Јеремић: Основни задатак Народне странке је враћање морала у политику

Јеремић: Основни задатак Народне странке је враћање морала у политику

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је главно идеолошко опредељење те странке враћање морала у јавни живот и политику и да ће опозиција бојкотом „лажних избора“ показати грађанима спремност на жртву и да јој није стало само до личних привилегија.

„Политика и етика су данас у Србији дубоко завађене. Сваки приступ оздрављењу друштва суштински мора да се заснива на повратку морала у политику. То је оно на чему је настала Народна странка и оно за шта ћемо се залагати у годинама које су пред нама“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је навео да је апатија у друштву један од највећих проблема због којих није лако замислити брзу промену власти, и подсетио на речи једног француског мислиоца да “народ никада не губи снагу, већ само вољу”.

Председник Народне странке је оценио да је значајан део грађана изгубио вољу.

„Да бисмо народу вратили вољу, морамо повратити веру, односно поверење. Бојкот је апсолутно неопходан и да би грађани видели да у опозицији постоје људи који се баве политиком не само зарад сопствених привилегија, посланичких или одборничких места и некаквих апанажа, већ да су спремни да поделе судбину народа и иду тежим путем, уместо да за надокнаду учествују у трагичном циркусу као што су ‘пинковски’ избори и седнице садашњег парламента“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је бојкот „лажних избора“ предуслов да се дође до нормалних избора, и додао да систем не може да промени онај ко је спреман да паразитира у њему, те да на предстојећим изборима неће учествовати нико ко није у директном договору са режимом.

Председник Народне странке је рекао да би потпис на споразум о „разграничењу“ са Косовом и Метохијом, о којем преговара председник Србије Александар Вучић и који предвиђа столицу Приштине у УН, представљао акт велеиздаје и признање јужне српске покрајине као независне државе.

„Режимски медији ће покушати да представе  да косовска столица у УН не значи признање, што је највећа лаж. Може Вучић да говори да је црно бело, али то значи признање. Косову је потребно још само чланство у УН да би заокружило свој међународно-правни субјективитет“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да Народна странка није против преговора са Албанцима, али се апсолутно противи потписивању акта којим би Србија отписала свој суверенитет над територијом Косова и Метохије и којим би Приштина добила пуноправно чланство у УН.

„Ми бисмо разговарали са косовским Албанцима и са њима покушали да решимо море заједничких проблема, да успоставимо економску сарадњу, која данас иде искључиво преко криминалаца са севера Косова, научну и културну сарадњу и обезбедимо услове за нормалан живот на овим просторима, без обзира што се не можемо сложити о статусу“, рекао је Јеремић.

Додао је да би требало показати стрпљење и чврстину како би косовски Албанци схватили да у Београду нико никада неће бити спреман да им призна независност и да би тек тада „прагматизам обе стране наложио да се говори о нечему што има смисла“.

Јеремић је, поводом јучерашње Скупштине Народне странке, рекао да су усвојени програми о економији, пољопривреди, култури и дијаспори, чија би примена требало да почне првог дана по промени власти.

„Очекивања грађана после промене власти биће много већа него 5. октобра и тада неће бити времена да се смишља шта и како чинити. Сада је време да се планира како подићи Србију из пепела“, рекао је Јеремић.