Народна странка

Јеремић: Србија је пред великим изазовима, потребна нам је саборност

Јеремић: Србија је пред великим изазовима, потребна нам је саборност

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је, поводом упокојења патријарха српског Иринеја, да је то тренутак у којем би сви требало да се замисле о томе „шта нас чини народом и државом“ и са којим ће се опасностима и изазовима Србија суочити у наредним годинама, без обзира ко ће бити на власти.

Изгубили смо поглавара институције која нам историјски много више значи него неким другим народима. Зато данас није тренутак за разговоре о дневној политици“, рекао је Јеремић у Ужицу, где је основан градски одбор Народне странке.

„Морамо да ојачамо државу и да престанемо да се делимо, јер нас је исувише мало да бисмо подељени могли да се суочимо са великим изазовима који нас сасвим извесно очекују. Зато имамо обавезу да суштински променимо стање у Србији, јер нема среће на путу на којем се данас налазимо“, додао је Јеремић.

Јеремић је оценио да је „Србија данас подељена, посвађана и огорчена“.

„Огорчени смо на себе, на друге, на регион којем припадамо и на свет који се о нас огрешио. Огорчен и озлојеђен човек не види ништа друго осим освете, сукоба и истеривања правде које се на крају често заврши несрећно, што нас учи историја светских револуција“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је ангажовање у јавном животу, односно у политици, једини начин да се ствари промене и да „људи почну да живе живот достојан човека и оставе потомцима боље околности, какве год биле глобалне прилике“.

„Није решење ’гледати своја посла’. То можда јесте привлачно и растерећујуће, човеку се чини да је много лакше да не гледа охоле људе који су спремни да ураде апсолутно све зарад власти, али такво стање је немогуће променити без ангажовања у јавном животу“, рекао је Јеремић.

Када мотив за бављење политиком буде заједнички бољитак, а не лична корист и богаћење, тада ће једна од најважнијих ствари бити то да помиримо Србију“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је промена власти тек први, али никако и највећи циљ Народне странке, јер следи много важнији задатак – промена система, помирење и саборност.

„У супротном, питање је да ли ћемо опстати. Прети нам нестајање, Србија је у демографском понирању, а млади масовно одлазе у иностранство у потрази за бољим животом. Ако не будемо схватили природу таласа који запљускују простор на којем живимо, онда смо у опасности да нестанемо у вртлогу историје. Много је више народа који су нестали него оних који данас постоје“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да међународни фактор није заинтересован да промени ствари у Србији.

Ми смо једини којима је то у интересу. Велика је грешка мислити да ће нам неко други обезбедити срећу и просперитет. То морамо да учинимо сами“, закључио је Јеремић.

За председницу Градског одбора Народне странке Ужице изабрана је правница Ивана Парлић.