Народна странка

Јеремић: Односи у опозицији прежвакана тема, грађане занимају економија и здравство

Јеремић: Односи у опозицији прежвакана тема, грађане занимају економија и здравство

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да односи у опозицији „више на занимају никог нормалног у Србији“, а да су грађани првенствено заинтересовани за економске и здравствене теме, као и да би озбиљне разговоре о наступу опозиције требало водити иза затворених врата и без медијске помпе.

„Ако хоћете озбиљан договор, онда нећете јавно таламбасати, унедоглед оптерећивати и замарати људе широм Србије ко је са ким у каквом односу и да ли на изборе ићи у две, пет или седам колона. Прича о односима у опозицији је јалова, прежвакана и погрешна тема. Требало би имати елементарну пристојност према народу и не оптерећивати га таквим стварима“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је навео да је цело лето „провео на точковима“ и да је био у више од 50 градова и општина широм Србије, где је разговарао са грађанима о њиховим проблемима.

Поводом јучерашњег састанка опозиције који је организовао председник СДС-а Борис Тадић, Јеремић је рекао да Народна странка има принципијелне резерве према сарадњи са онима који су учествовали на „лажним изборима 21. јуна и тиме се нашли на истој страни са СНС-ом, Ивицом Дачићем, Мишом Вацићем, Александром Шапићем…“, и да би они требало да се запитају какав је њихов „допринос легитимизацији режима Александра Вучића“.

„Али то није разлог због којег нисам био на састанку - имао сам друге активности обавезе. Лично нисам оптерећен сујетом и то сам показао када сам 2018. године подржао Драгана Ђиласа у трци за градоначелника, иако ме је он избацио из Демократске странке док сам председавао Генералној скупштини УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да „опозиција данас не може да се скупи ни за једну колону“, и да Народна странка зато гради страначку инфраструктуру и јача организацију.

Да бисмо остварили и одбранили изборни резултат, потребно је имати најмање два или три човека по бирачком месту, а то данас нема нико појединачно у опозицији, а спреман сам да кажем ни сви заједно - зато је данас говорити о броју колона потпуно промашена тема. Хајде прво да видимо да ли можемо да се скупимо довољно за једну колону, то би био добар почетак, па ћемо да видимо да ли је оптимално имати две или три…“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да грађани сањају о промени власти и система, а не о томе у колико ће колона опозиција изаћи на изборе.

„Неће бити  промена док у Србији не буде постојала политичка организација која је у стању да у техничком, организационом и политичком смислу ’стане на црту’ апсолутно највећој и најубитачнијој политичкој машини коју смо икада имали, укључујући и комунисте“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова, рекао је да се нада да ће што пре почети појачано ангажовање Европског парламента како би се успоставили услови за изборе које неће бојкотовати опозиција и највећи број грађана.

„Ако Европска унија буде имала кључну улогу у посредовању у разговорима власти и опозиције, одазваћемо се сваком позиву на дијалог“, рекао је Јеремић.

Упитан о новим лицима у политици, Јеремић је одговорио да би актуелни лидери опозиције били најмања препрека новим људима, уколико би они имали жељу да се бoре и изложе паклу режимске пропаганде.

„Шта им смета да нас прегазе као плитак поток на путу ка набујалој реци СНС-а? Ако смо им ми проблем за афирмацију, онда се питам како би се сукобили и сударили са Александром Вучићем“, упитао је Јеремић.

Поводом навода да ће нови амбасадор Србије у САД бити Марко Ђурић, Јеремић је рекао да су перјанице српске дипломатије некада били Иво Андрић, Милош Црњански, Јован Дучић, Слободан Јовановић… а да је данас то Марко Ђурић.

„Ђурић ће, ако је истина да ће бити именован за амбасадора, бити прилично веродостојан представник ове власти у Вашингтону. Само у овом веку на местима амбасадора имали смо људе попут Дарка Танасковића и Владете Јанковића, а у Вашингтону врхунске интелектуалце попут Милана Ст. Протића и Ивана Вујачића или врхунске лобисте попут Владимира Петровића или врхунске дипломате попут Ђерђа Матковића, а сада Марка Ђурића“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да то не би требало никога да чуди, јер ако власник печењаре са купљеном дипломом може да буде на челу ЕПС-а, онда није изненађујуће да Марко Ђурић оде у Вашингтон, и оценио да „смо још и добро прошли".