Народна странка

Јеремић: Вучић нема намеру да обезбеди поштене изборе

Јеремић: Вучић нема намеру да обезбеди поштене изборе

Савез за Србију ће врло брзо донети коначну одлуку о бојкоту избора, пошто председник Србије и СНС-а Александар Вучић нема намеру да обезбеди фер и демократске услове, иако ће декларативно прихватити готово све, рекли су лидери Народне странке Вук Јеремић и Демократске странке Зоран Лутовац.

„Вучићу не представља никакав проблем да не испуни задато обећање. Веровати да ће он у оваквим околностима одржати реч и дозволити да се одрже макар делимично поштени избори – од тог посла нема ништа. Успешним бојкотом ћемо озваничити чињеницу да у Србији ситуација више није нормална“, рекао је Јеремић на трибини СЗС-а у Ужицу, одржаној у просторијама Демократске странке.

Јеремић је навео да је одлука о бојкоту „тренутак истине“ и најбржи пут ка смењивању Вучићевог режима, и додао да се тиме ствари битно поједностављују јер ће постојати само две колоне – сви који су за власт ће изаћи на изборе, а сви који су против ће их бојкотовати.

„Уверен сам да је нас који смо против власти више. Али морамо бити свесни и искушења која нам предстоје. Врло брзо ће доћи моменат када ће амбасадори у Србији, бриселски званичници и европски министри од нас тражити да ипак изађемо на изборе. Мене то много не брине, ја сам ту болест 'прележао', и то у много тежој форми, када сам био шеф дипломатије и председник Генералне скупштине УН. Ја сигурно нећу попустити, и надам се да ћемо у СЗС у том тренутку остати јединствени и да нико неће подлећи притиску“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће бојкотом опозиције легитимитет власти бити нарушен, а да ће Запад од Вучића тада тражити да заврши обећано, односно да потпише споразум којим би се Србија трајно одрекла Косова и Метохије и омогућила чланство Приштине у УН.

„Тада би снагом коју смо добили у бојкоту требало да га спречимо у томе, тако да он у очима Запада изгуби употребну вредност коју има сада. А након тога, када на улици буде довољан број грађана, странци ће му послати свилен гајтан - у виду захтева за демократске изборе, јер на таквим он не може да победи”, закључио је Јеремић.

Лутовац је рекао да је власт пристанком на разговоре са опозицијом на Факултету политичких наука признала да нема услова за слободне изборе, јер се не би разговарало о тим условима да они постоје.