Народна странка

Јеремић: Вучић за 4. новембар планира изборе и референдум, себе доживљава као Де Гола

Јеремић: Вучић за 4. новембар планира изборе и референдум, себе доживљава као Де Гола

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да председник Србије Александар Вучић у овом тренутку планира да за 4. новембар распише референдум о Косову заједно са ванредним парламентарним изборима, на којима „намерава да покраде као никада до сада“, очекујући да ће западни део међународне заједнице од тога окренути главу.

Западу је потребан потпис Србије на споразум који би Приштини омогућио чланство у УН. Вучић планира да оконча преговоре о споразуму и да онда каже ’папир ће бити потписан ако победи СНС’. Њега искључиво занимају још четири године на власти и спреман је да се одрекне и Косова зарад тог циља“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Председник Народне странке, који је и бивши министар спољних послова Србије, додао је да је о могућем датуму избора сазнао од свог бившег колеге, и да је то очекивање највишег државног руководства једне од чланице Савета безбедности УН.

Јеремић је рекао да је Вучићу референдум о Косову мање важан, јер ће свакако бити потпуно изманипулисан, а референдумско питање би могло да буде нешто попут „да ли сте за мир или рат“ или „да ли се слажете са компромисним решењем за Косово које би омогућило мир и стабилност у региону“.

„Моћна режимска пропагандна машинерија ће, као и када је 1995. године Слободан Милошевић починио велеиздају у Крајини, представити да је предаја Косова победа мира и да се свако ко је против залаже за рат. Нема веће лажи. Србији не прети никакав рат, само Вучићу прети губитак подршке Запада ако не испуни оно што је обећао“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да је Вучић током недавне посете Паризу председнику Француске Емануелу Макрону себе покушао да представи као „српског Де Гола“, јер је само лидер са националном ауром попут Де Гола могао да се одрекне Алжира, па ће тако и Вучић као „српски Де Гол“ решити питање Косова и зато тражи подршку Француске.

„То је, наравно, изазвало констернацију код домаћина - када чујете да неко ко је на толико одговорној позицији тако о себи фантазира, то не може да вас не забрине. Вучић је тиме Француској послао поруку да Србија сматра Косово својом колонијом, као што је Алжир био колонија Француске. То није само са оне стране истине и морала, већ и здраве памети - с обзиром да улазите у кључну рунду преговора са том страном“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је веома задовољан почетком акције Народне странкеЈедан потпис мења све“, јер је већ првог дана велики број грађана дао свој потпис против споразума који би самопроглашеном Косову омогућио чланство у УН.

„Акцију смо покренули истовремено у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, а наставићемо је током августа у читавој Србији. Народна странка ће учинити све да спречи напредњачки режим и Вучића да потпише трајно одрицање од Косова и Метохије зарад још четири године на власти и даљег пљачкања Србије“, рекао је Јеремић.

Историчар књижевности и филозоф, професор Мило Ломпар, рекао је да је косовско питање и питање унутрашњег демократског уређења Србије, и истакао да се о решењу косовског проблема мора постићи компромис лидера националне и грађанске оријентације.

Наметнуто решење за Косово било би генератор даљег противљења у будућности и таложења незадовољства које ће једном букнути. Морамо изаћи из ’рата’ грађански и национално оријентисаних људи. Опасно је и неодговорно наметнути решење зарад опстанка на власти“, рекао је Ломпар.