Народна странка

Јеремић: Озбиљни људи са озбиљним намерама да се договоре о изборним условима

Јеремић: Озбиљни људи са озбиљним намерама да се договоре о изборним условима

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је „време да се озбиљни људи са озбиљним намерама“ у опозицији иза затворених врата договоре о наступу у дијалогу о изборним условима и учешћу на предстојећим изборима.

„Тада ће бити много већа шанса за успех. Ако хоћете да разговарате о координисаном наступу према представницима власти у дијалогу уз учешће ЕУ, тада би договор требало да се постигне без рефлектора. Састанци са камерама и изјавама на улазу и излазу – од тог посла нема ништа. Не би требало да се залећемо и преговарамо преко медија, него да будемо максимално озбиљни“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је навео да су за Народну странку најважнији партнери они који су бојкотовали „лажне изборе“ и одржали реч, док они који су на њих изашли „баш и немају неки нарочит кредибилитет“ да траже од власти боље изборне услове, јер су показали да су и 21. јуна услови за њих били довољнo добри.

Председник Народне странке је истакао да би опозиција у дијалогу требало да тражи раздвајање избора 2022. године, како не би истовремено били одржани и председнички и парламентарни избори.

„Још важнији захтев био би слобода медија, пре свега Радио-телевизије Србије, као и сужавање простора за злоупотребе на телевизијама са националним фреквенцијама и спречавање злоупотреба државних ресурса у изборној кампањи“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да ће императив Европске уније, чија ће улога овај пут бити много озбиљнија и одлучнија, бити да се не понови да опозиција бојкотује изборе, а да је на опозицији да избори да у процесу обезбеди што је могуће више.

На нама је да искористимо ситуацију и да не скачемо на сваку коску бачену са врха власти - да не будемо само реактивни, како би дијалог изнедрио другачије изборне услове. Бојкотом смо показали да без опозиције нема легитимитета институција. Власт није успела да направи ни привид нормалности, и она себи не може да дозволи још један изборни циклус без опозиције“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се иза најаве власти да ће Влада Србије бити привремена крије и покушај да се питање решавања Косова и Метохије одложи за период након 2022. године, јер привремена влада не може да решава тако велико питање.

Упитан о односима с Русијом, Јеремић је рекао да би требало сачекати и видети да ко ће бити министар енергетике и директор Србијагаса.

Јеремић је такође оценио да ће нови председник Скупштине Србије Ивица Дачић „донети извесну ведрину у рад парламента“.

На питање о наводима медија о преласку бившег потпредседника Народне странке Николе Јовановића у Странку слободе и правде Драгана Ђиласа, Јеремић је одговорио да Јовановић „више није проблем Народне странке“ и да би волео да верује Ђиласу „да ће бити онако како је председник ССП рекао“.

„Санирањем стања у београдском одбору Народне странке, који је водио Јовановић, сада се бави потпредседник Здравко Понош. О томе ћемо, између осталог, разговарати и на седници Главног одбора Народне странке, који ће бити одржан у суботу у Чачку“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да Народна странка интензивно ради на јачању страначке инфраструктуре и да је данас „у стању да изнесе изборни процес на око 70 одсто бирачких места“, а да ће промена власти бити могућа када та странка и опозиција буду могле да контролишу изборе и одбране изборни резултат на свим бирачким местима.