Народна странка

Јеремић: Одлука о бојкоту коначна, избори ће донети трауму фаталну за режим

Јеремић: Одлука о бојкоту коначна, избори ће донети трауму фаталну за режим

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас је одлука те странке о бојкоту избора коначна и непромењива, а да ће огромни притисци власти на грађане да у што већем проценту изађу на изборе које ће опозиција бојкотовати за последицу имати „фаталну трауму за режим“, јер велики део народа неће заборавити „силовање којем ће бити изложен“ и окренуће леђа председнику Србије и СНС-а Александру Вучићу.

Прекасно је да се створе околности за регуларне изборе на пролеће, јер је неопходно да се најмање шест до дванаест месеци пре избора поштује и спроводи договор о фер и поштеним условима. То време је истекло. Ми, међутим, нећемо одустати од борбе за слободне изборе. Бојкот је најбржи начин да до њих дођемо и тиме скратимо време до промене система“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је оценио да је режиму веома стало да одзив на изборима које ће опозиција бојкотовати буде већи него на претходним на којима су учествовале опозиционе странке, а да се то може постићи само великим притисцима и уценама бирача.

„Мислим да ће режим и успети да оствари процентуално већи одзив, али нас због тога на пролеће чека до сада незапамћен степен силовања државе и друштва у циљу истеривања што већег броја људи на гласање. Употребиће апсолутно све методе. Такво силовање ће за своју последицу имати фаталну трауму за режим, јер људи неће заборавити и опростити притиске и уцене којима их власт буде изложила“, рекао је Јеремић.

Јеремић је објаснио да се успех бојкота неће мерити процентом изашлих на изборе, него временом које ће протећи од тих избора до смењивања Вучића са власти.

„Једино бојкот може да скрати век трајања режима. Једино се бојкотом одузима легитимитет овој власти и постиже јединство оних који хоће да промене систем. Тиме се доказује и да нису сви исти и да није свима стало само да седну у скупштину и добију привилегије, него да има и оних који су ту да би се борили за интересе грађана без обзира на цену“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да ће они који буду бојкотовали изборе радити у веома тешким условима јер, између осталог, неће добијати новац из буџета, и истакао да одлука о бојкоту није била једноставна.

Јеремић је навео да ће сви који пристану да учествују у „Вучићевом изборном ријалитију“ бити корисни режиму и постати део система против којег ће права опозиција наставити да се бори. „Ако изађете на изборе, није важно да ли сте Миша Вацић или Чедомир Јовановић, ви сте део тог система и Вучић вам је шеф“, рекао је Јеремић.

Јеремић је изразио наду да ће и Покрет слободних грађана одлучити да бојкотује изборе, и додао да су свима отворена врата за стварање широког фронта свих којима је циљ промена власти и потом промена система.