Народна странка

Јеремић: За жаљење је одлука Хрватске да свој државни идентитет гради на злочину

Јеремић: За жаљење је одлука Хрватске да свој државни идентитет гради на злочину

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је Хрватска изабрала да идентитет државе изгради на темељу акције Олуја, у којој су „несумњиво почињени ратни злочини над Србима“, што ће представљати оптерећење за будуће односе и за императив регионалног помирења.

„Од огромне је важности да се окренемо будућности и да, не заборављајући своју историју и оно што је иза нас, покушамо да се окренемо заједничком раду и добросуседским односима“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је додао да је, међутим, регионално помирење веома тешко остварити када се на кључним местима налазе виновници ратних разарања и трагедија на Балкану или њихови политички наследници.

Диктатура је огромна опасност за националне интересе јер је то поредак у којем је власт оличена у једном човеку спремном да у одбрану своје власти уради апсолутно све - баш као што је Слободан Милошевић окренуо леђа крајишким Србима купујући тако улазницу за Дејтон, а кроз Дејтон за још четири године власти“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Србија, када је он био министар спољних послова, Међународном суду правде у Хагу поднела контратужбу против Хрватске за геноцид, чиме је избегла неповољан исход, јер је тај суд одбацио обе тужбе.

„Постигли смо ефекат јер је тужба Хрватске одбачена у потпуности. Поред тога, тада смо на једном месту сакупили и прецизно документовали скуп свих злочина почињених над Србима од 1991. године до 1995. године на територији Хрватске, укључујући и злочине у акцији Олуја. Та архива је доступна свима и биће доступна и будућим историчарима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Хашки трибунал за све злочине почињене над Србима на територији Хрватске „досудио нула дана затвора“.

„Тада сам као председник Генералне скупштине УН сазвао високу дебату о учинку Хашког трибунала и свих других међународних кривичних трибунала у процесу помирења народа. Русија је на основу те расправе предложила да на захтев Србије у Савету безбедности УН уложи вето на финансирање даљег рада Хашког трибунала. То сам пренео властима у Београду, али Србија то није тражила од Русије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом конституисања новог сазива Скупштине Србије, рекао да да су посланици „врло пажљиво бирани, и то на начин да се парламент што више обесмисли“.

Упитан да ли у новом сазиву постоје посланици који ће контролисати власт и указивати на грешке Владе Србије, Јеремић је одговорио да би то „евентуално могао бити Лав Григорије Пајкић“.

„Шалу на страну, нема од тог посла ништа. У српском парламенту нема опозиције, то је данас јасно и домаћој и међународној јавности. Бојкот избора је постигао свој циљ, јер је није могуће ни умити ни нашминкати парламент који би могао да буде представљен као демократско тело у којем је положен суверенитет народа преко избора народних посланика“, рекао је Јеремић.

На питање о оснивању Удружене опозиције Србије, Јеремић је одговорио да ће нови вид удруживања опозиције бити остварен кроз координацију политичких организација, покрета и синдиката који су били заједно у бојкоту.

„Фокус рада ће бити на снажењу конститутивних елемената тог ширег фронта. Савез за Србију је био коалиција, а сада је реч о лабавијој форми координације која ће оставити више простора за изградњу страначких капацитета да контролишемо изборе. У Србији не може бити промењена власт док не будемо имали 18.000 људи за контролу 9.000 бирачких места и Народна странка ће се тиме бавити у будућности“, рекао је Јеремић.