Народна странка

Јеремић: Српска дипломатија је понижена

Јеремић: Српска дипломатија је понижена

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је српска дипломатија „понижена“ одустајањем врха власти од протеривања амбасадора Црне Горе у Србији Тарзана Милошевића, након што је Подгорица протерала српског амбасадора Владимира Божовића.

„Одлуку о одустајању од протеривања црногорског амбасадора донео је председник Србије Александар Вучић, који је тиме тешко понизио српску дипломатију и новог министра спољних послова Николу Селаковића на самом почетку његовог мандата, али и још једном показао да у Србији не постоје институције, већ да је важна само воља фараона“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је реципроцитет у ускраћивању гостопримства била мера која је морала бити предузета по свим дипломатским узусима и потез који би свака држава учинила у сличној ситуацији, као и да Србија њеним повлачењем није ништа добила на међународној сцени.

Тиме што је похвалио потез Србије и апеловао на Црну Гору да учини исто, комесар ЕУ за суседску политику Оливер Вархељи само је показао шта мисли о нама - да смо банана државе. Да је било којој европској земљи предложио нешто слично, био би смењен са места комесара у року од недељу дана“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом изостанка договора Народне странке и Странке слободе и правде Драгана Ђиласа о формирању заједничке одборничке групе у Скупштини Београда, рекао да је „до разлаза дошло по вредносним питањима“.

„Ми смо, и после непријатног искуства покушаја прелетања Николе Јовановића из Народне странке у ССП, пружили Ђиласу руку сарадње и понудили формирање заједничке одборничке групе, али смо инсистирали да се на папир ставе принципи којима се гарантује да у будућности неће бити злоупотреба, отимања одборника и подривања партнерских организација, пошто је тога у Савезу за Србију било“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да ти принципи очигледно нису били прихватљиви за Ђиласа и да су они одлучили да формирају сопствену одборничку групу ССП.

Хтели смо да спречимо неки поновни покушај прелетања, попут оног Николе Јовановића у ССП, који је привремено суспендован због његовог расистичког испада и противљења Маринике Тепић да пређе преко тога“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже за сарадњу опозиционих странака у остваривању бољих изборних услова, али да у тој сарадњи нема места за оне који су изашли на изборе 21. јуна.

У том процесу отворени смо за сарадњу са ССП и другима који су бојкотовали лажне изборе, али не и са Заветницима, ПСГ, Левијатаном, ДСС и њима сличним. Они који су учествовали на Вучићевим изборима су показали да су им и тада услови били довољно добри. На њихову жалост, нису успели да пређу цензус, а да јесу, били би данас као Александар Шапић и Гордана Чомић“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом најава дијалога власти и опозиције о изборним условима, рекао да се тај дијалог мора одвијати уз посредовање Европске уније.

Док не буде Европљана, неће бити ни дијалога. Верујем да ће они ускоро доћи у Београд“, закључио је Јеремић.