Народна странка

Јеремић за "Данас": Следеће недеље разговараћу у Бриселу са Мекалистером и европским званичницима

Јеремић за "Данас": Следеће недеље разговараћу у Бриселу са Мекалистером и европским званичницима

У Бриселу ће следеће среде бити одржан и скуп Савеза либерала и демократа за Европу (АЛДЕ) о европској интеграцији Србије. Најављено је да ће на том скупу, поред Јеремића, учествовати и један од оснивача СЗС Драган Ђилас, као и посланици АЛДЕ у Европском парламенту Иво Вајгл и Јасенко Селимовић.

Мекалистер је функционер Европске народне партије (ЕПП), која има највише посланичких места у Европском парламенту.

На званичном порталу АЛДЕ наводи се да ће 6. фебруара у Европском парламенту у Бриселу бити одржан округли сто "Процес европске интеграције Србије“, који ће се "фокусирати на токсичну политичку климу у Србији и на забрињавајућу националистичку реторику у политици и начине како да се крећемо у правцу боље политичке културе".

"У последњих неколико недеља обавили смо серију састанака у Београду са амбасадорима најутицајнијих међународних актера. Следећи корак, који смо у оквиру руководства Савеза за Србију испланирали за фебруар, јесу разговори и јавни наступи у њиховим престоницама, почевши са Бриселом 6. фебруара. Поред састанака са парламентарцима и учешћа на поменутој трибини, Драган Ђилас и ја ћемо се тамо састати и са представницима Европске комисије, као и утицајних института који се баве питањима Балкана, а планирамо да одржимо и конференцију за штампу", рекао је Јеремић листу "Данас".

Јеремић је оценио да је "један од разлога због којих је Александар Вучић у претходном периоду несметано појачавао репресију у земљи мање-више отворена подршка коју је до сада уживао у Европи, захваљујући пре свега огромним уступцима које је једнострано учинио албанској страни у Бриселском дијалогу, међутим, упорност и раширеност грађанских протеста у Србији су значајно закомпликовали ту ситуацију".

"Од огромног је значаја да се јасно дефинише форма дијалога опозиције са међународном заједницом, као и да се она постави у адекватан стратешки контекст. Као председавајући Савеза за Србију за фебруар томе намеравам да посветим посебну пажњу, имајући у виду моја претходна искуства у дипломатији", истакао је Јеремић.

У актуелном сазиву Европског парламента АЛДЕ има 68 од укупно 750 посланичких места. Поједини европски аналитичари прогнозирају да ће се АЛДЕ борити за друго место на мајским изборима за ЕП са Прогресивном алијансом социјалиста и демократа (С&Д), док је за победу "виђена" ЕПП, а не искључује се ни могућност да ће ЕПП, С&Д и АЛДЕ након избора оформити јединствен "политички фронт", како би парирали ултрадесничарима који су у успону, пише "Данас".

АЛДЕ је јавно проговорила и на тему могућег решења косовског проблема. Како је оценио њихов лидер Ги Верхофштат, либерали "поздрављају напоре које су Србија и Косово предузели у последње време да нормализују међусуседске односе, али су забринути због могућих корекција граница и размене територија", наводи лист.