Народна странка

Јеремић: Франко није био драги гост код Аденауера и Бранта

Јеремић: Франко није био драги гост код Аденауера и Бранта

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да власт у Србији систематски разара све институције и да је напредњачка већина у српској скупштини вероватно једина парламентарна већина у свету која врши опструкцију парламента подношењем стотина бесмислених амандмана на законе које је сама предложила да би опозицији ускратила време за расправу.

„Режим Александра Вучића потпуно контролише и правосуђе, тако да је извршна власт ставила под своју шапу и законодавну и судску власт, а на делу је и готово потпуна контрола медија“, рекао је Јеремић на представљању извештаја Напредног клуба о стању демократије и медија у Србији на енглеском језику, организованом за дописнике страних медија.

Јеремић је истакао да је опозицији готово немогуће да се појави у програмима гледаних телевизија, укључујући и Јавни сервис, који плаћају сви грађани, док се истовремено против опозиционара за које власт процени да представљају опасност воде најпрљавије могуће кампање, односно „тепих бомбардовање у којем нема правила нити етичких црвених линија“.

Јеремић је навео да, нажалост, за такву Вучићеву политику постоји разумевање у неким утицајним западним државама, које одобравају недемократски начин владавине у Србији јер погрешно сматрају да се тако одржава “стабилност”.

„Стабилност је одржавао и шпански диктатор Франциско Франко, али њега нису примали као драгог госта Конрад Аденауер и Вили Брант“, подсетио је Јеремић.

Председник Напредног клуба Чедомир Антић рекао је да је Вучићева власт контролише медије и тако што оснива парадржавне таблоиде преко којих напада опозицију.

„Без слободних медија није могуће замислити демократију и дугорочну стабилност“, закључио је Антић.