Народна странка

Ковачевић: Туризам привремено ослободити намета, прети гашење те привредне гране

Ковачевић: Туризам привремено ослободити намета, прети гашење те привредне гране

Председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић позвао је данас Владу Србије да због кризе изазване епидемијом вируса корона туристичке агенције у наредних шест месеци ослободи пореза на приход, намета за закуп локала, локалних такси и других трошкова и дажбина.

„Ако то хитно не урадимо, сигурно више нећемо имати ту грану привреде, што ће повећати незапосленост и додатно продубити економску кризу“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсетио да су 2019. године девизни приходи Србије од туризма износили 1,4 милијарде евра, а да би ове године штета изазвана кризом могла да износи и милијарду евра.

„Тада би власници туристичких агенција, рент а кар компанија, малих хотела и самостални туристички водичи забележили смањење прихода чак и до 75 одсто у поређењу са прошлом годином. Толико смањење прихода би вероватно велики број њих довело до банкрота“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је, поводом протеста који запослени у туризму недавно одржали испред Владе Србије, рекао да Народна странка сматра да би држава требало да им омогући наставак рада и спречи затварање приватних туристичких агенција, компанија и малих хотела.

„Држава је обавезна да хитно донесе пакет ефикасних мера који ће запосленима у туризму омогућити да сачувају своје компаније и запослене у њима“, додао је Ковачевић.