Народна странка

Ковачевић: Гани се тресу гаће од потрошње какаовца у Србији

Ковачевић: Гани се тресу гаће од потрошње какаовца у Србији

Још се нисмо опоравили од ретроактивне субвенције за претходне три године за „Раух“ сокове у Коцељеви од 2,2 милиона евра, односно 70.000 евра по запосленом, а власт је странцима дала још веће подстицаје којима је по џепу још јаче ударила српске пореске обвезнике.

Држава је са 12 милиона евра које су грађани Србије дали за порез помогла швајцарску фабрику чоколаде „Бери Калбо“ (Barry Callebaut), која ће запослити 100 радника, што значи да је швајцарска компанија добила 120.000 евра по запосленом.

Бивша власт је преко агенције СИЕПА на конкурсима додељивала између 2.500 евра и 10.000 евра по новом радном месту, а власт СНС-а се погађа за доделу новца у поверљивим личним разговорима.

Уместо да Швајцарци помажу нас, ми помажемо њих јер 3,2 милијарде евра, колико износи годишњи приход компаније „Бери Калбо“, изгледа није довољно да се изнесе сопственим средствима изградња фабрике у Србији.

Председник Србије Александар Вучић се обраћао нацији над индустријски најскупљим каменом темељцем икад забележеним у Србији, обећао експлоатацију домаће сировинске базе јер је наша земља један од највећих изгледа светских произвођача какаовца као основне сировине за чоколаду.

Већ сутра ће директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић објавити наручену статистику о расту овог засада и индустријске производње какаовца у Србији, а и самој Гани, једном од највећих узгајивача какаовца, након те објаве ће се затрести гаће од нас.

Мало је земаља у свету, а то моје колеге економисти веома добро знају, у којима се раст бруто националног производа бележи уз паралелни раст увоза.

То заправо значи да стимулишемо огромним парама производњу која све сировине и ексципијенсе потребне за готов производ сама за себе довози, врло мало му придода домаће додатне вредности, а затим такав производ извози.

Народна Странка је свакако за индустријализацију Србије, али никако на овакав начин.

Колики би се само број домаћих инвеститора овим огромним парама могао помоћи? Колико домаћих фабрика унапредити?

Изгледа да су они губави за своју владу или морају бити чланови СНС машинерије.


Владимир Ковачевић
председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво