Народна странка

Ковачевић: Нисмо против и већег давања за РТС

Ковачевић: Нисмо против и већег давања за РТС

У скупштинској процедури је предлог Владе Србије за повећање таксе за Радиотелевизију Србије од 1. јануара 2021. године са 255 динара на 299 динара.

За тај новац Народна странка тражи слободу изражавања и приступ медијима. Више хиљада наших чланова такође плаћа тај сервис који би требало да буде јавни сервис.

Тражимо, такође, програмску усмереност ка култури, уметничким, дечјим, едукативним и научним програмима, а мање или никако ка спорту шоубизнису или комерцијалним садржајима.

Када нас већ коштате, а немамо проблем да то буде чак и више, тражимо квалитет и одговорност Јавног сервиса за ментално стање нације.

Одбор Народне странке за привреду и предузетништво предлаже да се определимо да ли је Србији уопште потребна државна телевизија? Пре извесног времена, државна телевизија је била угашена у Грчкој, али је следећа, Ципрасова влада поново основала.

Залажемо се да Јави сервис има стабилан и транспарентан начин финансирања, са још транспарентнијим начином трошења средстава. Хрватска радиотелевизија преко свог сајта обавештава да информативни програм траје тачно 553.054 минута, дечји 55.012 минута... па све до научних, образованих и драмских програма. ХРТ Објављује колико који програм и садржај тачно троше новца својих претплатника, колико се плаћа за емитовање ЈП одашиљача, колико су доприноси, енергија...

Рекламе у Јавном сервису би требало ограничити у периоду од 18 сати од 22 сата на четири минута у једном сату.

Потребан је потпуно другачији приступ управљању.

Апсолутно се противимо приступу режима финансирању РТС-а. Недовољно средстава за функционисање доводи до уцена и великог политичког утицаја.

Дељење ад хок средстава и по наклоности режима, а знамо да готово све зависи од једног човека, Јавни сервис доводи до понижавајућег статуса, а његови новинари су постиђени од професионалности.  

Владимир Ковачевић,
члан Председништва Народне странке
председник Одбора за привреду и предузетништво