Народна странка

Ковачевић: Протест предузетника је почетак катастрофе

Ковачевић: Протест предузетника је почетак катастрофе

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је да је данашњи протест предузетника и привредника испред Министарства финансија „доказ да је дошао крај лажима власти“ и да су државно катастрофално управљање финансијама и недовољно познавање сопствене привреде „тек почетак катастрофе која је данас почела протестом“.

„Нови порески намети, донети у јеку кризе, додатно терају у беду грађане и привреду. Фриленсери не смеју бити третирани као порески криминалци, то је најпрогресивнији део нашег становништва и они би у закону требало да буду препознати као посебна категорија радника, предузетника на интернету“, рекао је Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

Ковачевић је навео да законска решења омогућавају олакшице и препознају специфичности других пореских категорија, али не и фриленсера.

„Катастрофална политика субвенционисања страних инвеститора са правом изводи привреднике и грађане на улице. Економским концептом ове власти наши домаћини су претворени у мотаче каблова. Да ли је могуће да се у време кризе и историјског задуживања наше државе паре из буџета Србије деле страним инвеститорима у износима и од по 100.000 евра по запосленом“, упитао је Ковачевић.

Ковачевић је упозорио да се радницима у Србији „спрема 200.000 отказа већ почетком јануара“, када ће истећи обавеза послодаваца да запошљавају раднике за које су током предизборне кампање добили субвенцију у виду минималне зараде.

Ковачевић је подсетио да је Народна странка предлагала интервентне мере, попут мораторијума на главницу кредитних обавеза уз редовно сервисирање камата док траје негативан утицај вируса корона на економију, као и да се хотели у бањама претворе у ковид амбуланте и болнице и тако помогне посрнули домаћи бањски туризам, и додао да је „ваучеризација сада потребнија него икад, пошто је 50.000 запослених у туризму на ивици егзистенције“.

„Да је примењен само део економских мера које је предложио Одбор Народне странке за привреду и предузетништво, последице би биле значајно мање од оних које ће изазвати надолазећа катастрофа“, закључио је Ковачевић.