Народна странка

Ковачевић: Штета од продаје Комерцијалне банке 51 милион евра, ужасно лош посао

Ковачевић: Штета од продаје Комерцијалне банке 51 милион евра, ужасно лош посао

Продаја Комерцијалне банке је „ужасно лош посао“ по државу Србију која је тиме починила штету од 51,2 милиона евра, јер је оно што је купила за 212 милиона продала за 160,8 милиона, изјавио је данас председник Одбора Народне странке за привреду Владимир Ковачевић.

„Нигде на свету нема тако добре прилике, јер се улази у посед који не захтева даље улагање. Зашто је држава продала банку која остварује профит? Нови власник из Словеније ће инвестицију повратити за пет година, пошто је Комерцијална банка у последњој години рада остварила профит од 75 милиона евра“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да је Комерцијална банка недавно продата словеначкој банци НЛБ, и то 83 одсто власничког удела за 387 милиона евра, а претходно је држава Србија, која је имала 48,5 одсто, докупила додатних 34,5 одсто власништва за 212 милиона евра.

Ковачевић је навео да је држава „један проценат удела платила 6,14 милиона евра да би касније исти проценат продала Словенцима за 4,66 милиона евра“.

„Продаји Комерцијалне банке успротивила се и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, што је доказ да и у власти постоје велика неслагања о овом послу“, рекао је Ковачевић.  

Ковачевић је истакао да ће Народна странка, када преузме одговорност, стимулисати домаће инвестиције и ван граница Србије, па ће они који размишљају о исељењу знати да ће моћи да раде у српским фабрикама и у државама у које намеравају да оду.

„Банке ћемо мерама централне банке ’замолити’ да привредницима за инвестиције у фабрике дају праве дугорочне кредите на 15 до 20 година, а не као до сада да се фабрике граде са средњорочним кредитима од пет до седам година, који се само у Србији зову дугорочним. Таман и да проверимо намере банака да ли послују у Србији на кратак и спекулативан рок или на прави и дуги партнерски рок“, навео је Ковачевић.