Народна странка

Ковачевић: Слободна ИТ зона за фриленсере и порез од пет одсто на приходе

Ковачевић: Слободна ИТ зона за фриленсере и порез од пет одсто на приходе

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је решење за раднике на интернету слободна зона ИТ индустрије у којој ће се убудуће обрачунавати порез од пет одсто на све приходе од услуга које они обављају.

„Скандалозна је било каква ретроактивна наплата пореза, али ако се држава одлучи на такав корак, онда би фриленсерима требало да омогући рок за плаћање од 12 месеци и да укупна сума коју ће платити за порез на доходак у претходних пет година не сме бити већа од 10.000 евра. Народна странка је спремна да фриленсерима пружи сву неопходну правну помоћ“, рекао је Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

Ковачевић је истакао да фриленсери нису на терету државе и да приходују од интелектуалних услуга које плаћају странци.

„Просечан месечни приход радника у ИТ сектору који пружа своје услуге у иностранству износи нешто мање од 1.000 евра. Држава се спрема да ретроактивно наплати порез на приходе за последњих пет година, а пореска стопа са каматом и казненим одредбама износиће и до 80 одсто“, рекао Ковачевић.

Ковачевић је додао да то значи да држава планира да од фриленсера потражује у просеку чак 48.000 евра, и да би, ако не буду имали да плате толико, „војска судских извршитеља могла да им отима имовину“.

„Власт је у Србији у претходном периоду делила бесплатно земљиште, давала је велике подстицаје страним инвеститорима, опраштала је дугове свим послушницима партије, а сада би да уништи најпрогресивнију радну снагу Србије и да од фриленсера тражи надокнаду за своју погрешну политику и празан буџет. То најбоље говори колико је погрешна и економска политика власти у претходних осам година“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсетио да порези и доприноси износе 60 одсто од плате и да подразумевају привилегију здравственог осигурања.

„Ретроактивном наплатом пореза држава цини крађу за ту привилегију. Како су се лечили ти људи? Плаћањем услуга приватних лекара. Ко ће им надокнадити та средства ако порез плате ретроактивно“, упитао је Ковачевић.