Народна странка

Ковачевић: Одложити плаћање кредита за три месеца, порези и доприноси да падну на терет државе

Ковачевић: Одложити плаћање кредита за три месеца, порези и доприноси да падну на терет државе

Члан Председништва Народне странке и председник Одбора за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић изјавио је данас да би плаћање рата кредита банкама требало да буде одложено за још три месеца и да би у том периоду сви доприноси и порези за раднике требало да падну на терет државе.  

„Пакет економских мера Народне странке подразумева и одустајање државе од наплате пореза на добит за 2020. годину по месечним аконтацијама сходно завршном рачуну за 2019. годину“, рекао је Ковачевић, а саопштила Народна странка.

Ковачевић је истакао да за предложене мере нису потребна додатна средства из „већ празне државне касе“ и да би одбијање државе да их примени представљало недостатак емпатије према грађанима.

„Суочавамо се са катаклизмом економије због неозбиљности државе и њеног немара за здравље нације и жеље да се по сваку цену одрже избори. Државни званичници тврде да је каса празна док истовремено обећана помоћ привреди још није ни додељена.

Опет смо пред затварањем малих бизниса, а расте број оболелих од вируса корона, међу њима и огромног броја запослених“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је додао да је држава неспособна се суочи са утицајем вируса корона на економију, па привредници разматрају одустајање од даљег примања 30.000 динара по запосленом јер та помоћ „мање помаже опстанку предузећа него што помаже отпуштање радника због недостатка посла“.

„Тромесечним примањем тих средстава кроз пакет помоћи за опстанак привреде, а до сада је примљено два пута по 30.000 динара по запосленом, преузета је и обавеза неотпуштања више од 10 одсто запослених закључно са октобром. Ова мера је једино имала смисао ако има посла, међутим, посла или нема или га је све мање“, рекао је Ковачевић.