Народна странка

Гајић: РИК да поништи изборе, доказано да су потпуно нерегуларни

Гајић: РИК да поништи изборе, доказано да су потпуно нерегуларни

Народна странка је још августа 2019. године одлучила да бојкотује парламентарне изборе јер у Србији не постоје ни елементарни услови за одржавање демократских и фер избора.

У ту чињеницу су 21. јуна 2020. године могли да се увере сви, почев од грађана Србије до међународне јавности.

Овог пута желимо да укажемо и да пружимо пуну професионалну и грађанску подршку правном тиму Доста је било – Суверенисти који је успео и да докаже да су и овакви какви су одржани, избори у недељу, 21. јуна, били нерегуларни.

Наиме, правни тим Доста је било изјавио је најпре Републичкој изброној комисији приговоре због повреде изборног права у складу са чланом 95. Закона о избору народних посланика (ЗОИНП) због неправилности на 2700 бирачких места широм Србије.

РИК је у законском року донео решења којим је одбио све приговоре у складу са чланом 96. ЗОИНП.

У складу са одредбом члана 97. став 1. правни тим ДЈБ поднео је жалбе Управном суду, а тај суд је усвојио жалбе.

На основу члана 97. став 6.  закона „одлука донета у поступку по жалби је правоснажна и против ње се не могу поднети ванредна правна средства“.

На основу члана 97. став 7. закона, ако суд усвоји жалбу и поништи изборну радњу, односно изборе, одговарајућа изборна радња, односно избори поновиће се у року од десет дана.

На основу напред цитираних одредби закона, није превиђено понављање поступка одлучивања пред првостепеним органом, односно РИК-ом. Одлука Управног суда је коначна.

Правна последица оваквих одлука Управног суда била би понављање избора на свим бирачким местима за која је поднет приговор због повреде изборних права.

Међутим, с обзиром да се у конкретном случају ради о 2700 бирачких места, односно о трећини од укупног броја бирачких места у Србији, ми закључујемо да правна последица овакве правне ситуације може бити само коначна одлука РИК-а о поништавању целокупних избора који су одржани 21. јуна 2020. године.

 

Адв. Владимир Гајић,
председник Правног савета Народне странке