Народна странка

Гајић: Нема избора на Косову, грађанима ускраћено уставно право

Гајић: Нема избора на Косову, грађанима ускраћено уставно право

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да ће за око 140.000 грађана Србије бити ускраћено за право гласа на недељним изборима, јер избори за посланике Скупштине Србије неће бити одржани на Косову и Метохији.

„То је територија која је по Уставу интегрални део Србије, а избори неће бити организовани на тој територији, јер нису одређена бирачка места нити чланови бирачких одбора“, рекао је Гајић на конференцији за новинаре испред Републичке изборне комисије.

Гајић је додао да се Народној странци јављају грађани из целе Србије на чије су адресе стигли позиви за гласање људи који на тим адресама никада нису становали нити су били пријављени.

Председник Правног савета Народне странке је указао и на нерегуларности у прикупљању потписа грађана листама које ће учествовати на изборима.

„У општини Нови Београд се појављује велики број потписа за одређене листа, а неке листе су по два, три пута скупиле по 10.000 потписа за неколико дана, што се чини немогућим, и јавност преко тога не би требало да пређе“, рекао је Гајић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је да је председница Владе Србије Ана Брнабић потписала упутство о спровођењу избора којим је предвиђено да чланови бирачких одбора морају строго да поштују мере здравствене заштите, односно да носе маске и рукавице, те да је то препоручено и бирачима.

„То јасно говори да је држава свесна озбиљног здравственог ризика за бираче, али да ће избори ипак бити одржани, што је још један разлог да грађани не изађу на недељне изборе“, истакао је Алексић.