Народна странка

Гајић: Повратком Радикала и СПС на власт, вратили се и криминал и насиље

Гајић: Повратком Радикала и СПС на власт, вратили се и криминал и насиље

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, оцењује да се „повратком радикала и СПС на власт“ и криминал праћен насиљем вратио у свакодневни живот у Србији.

Гајић је у серијалу Квака 23 Новинске агенције ФоНет указао да то није случајно и подсетио на тврдње да је председник Србије некада био вођа навијача, коме је насиље „природно стање“, нешто чиме он „утерује страх грађанима у кости“.

„Он тиме оставља на људе утисак да могу лоше да се проведу, уколико стану на пут било коме из онога што зовемо државни апарат власти, а који је под потпуном партијском контролом“, објаснио је Гајић.

Према његовом виђењу, наши закони су прилично солидни, али да се не примењују, што је разлика између правне државе и државе засноване на владавини права, од оне која то није.

Закони се не примењују када је у питању класа која влада државом, за њих прописи не важе, за њих поредак не важи, рекао је Гајић новинарки Тамари Скрозза.

Због тога немате правну државу, која ће да заштити своје институције, а преко тога и друштво, предочио је он, уз опаску да власт још од 1945. на кључна места у институцијама поставља људе који никада неће деловати у складу са својим законским овлашћењима.

Гајић сматра да јавност није ни свесна и упозната с димензијама свакодневног насиља у Србији, јер до ње долазе само случајеви у које је умешана нека позната личност.

Он мисли да се „не би се сазнало ни за случај пребијања младића испред кладионице у Новом Саду, да некоме из власти, између сукобљених картела, није било важно да то изађе у јавност“.

По Гајићу, актуелној власти не одговара миран, спокојан и безбедан живот и они нас, због тога „већ осам година држе у сталној тензији“.

Због тога су, како каже, грађани Србије колективно у стању психичког стреса, а ситуација је стално на ивици физичког сукоба.

„Мислим да ми још нисмо дошли ни близу онога што нас чека. Можете само да претпоставите шта ће бити када се једног дана Вучићев режим буде озбиљно заљуљао, а заљуљаће се пре или касније. Како ће се онда понашати? И шта ће све бити спремни да ураде?“, закључио је Гајић.