Народна странка

Добросављевић: Нема брзог решења за Косово, потребни стрпљење и зрелост

Добросављевић: Нема брзог решења за Косово, потребни стрпљење и зрелост

Председник Извршног одбора Народне странке Владимир Добросављевић изјавио је да би повратак за преговарачки сто и укидање такси од 100 одсто, које је самопроглашено Косово увело за робу из централне Србије, био гест добре воље, али да то неће бити главни фактор развоја односа Београда и Приштине.

„Да би почео процес решавања односа два народа, потребно је много више стрпљења и политичке зрелости са обе стране. Важни су гестови који би Србима у јужној покрајини олакшали живот, али они дугорочно неће пресудно утицати на решавање српско-албанског сукоба“, рекао је Добросављевић руском порталу „EurAsia Daily“.

Добросављевић је навео да је председнику Србије и СНС-а Александру Вучићу, као и председнику САД Доналду Трампу, потребна мала победа, нешто са чиме ће моћи да изађе пред бираче и каже да је на крају успео да не призна независност Косова у целини и да је нешто добио у преговорима.

„А чињеница да је ово заправо трговина нашом територијом и нашим националним и државним интересима је прича за неко друго време и димензију“, навео је Добросављевић.

Добросављевић је навео да Вучић разуме да водеће западне земље, пре свега САД, нису спремне да узму у обзир државне и националне интересе Србије на Балкану.

„Запад од деведесетих Србију схвата као извор проблема и врши стални притисак да би је приморао да призна Косово“, рекао је Добросављевић.

Добросављевић је навео да би појачану пажњу представника америчке администрације на Западном Балкану требало посматрати у контексту почетка изборне кампање у САД.  

„Администрацији Доналда Трампа су на крају првог мандата потребне победе на пољу спољне политике. Трамп би желео би да се кандидује за други мандат после низа неуспешних одлука у којима су САД учествовале на Блиском и Далеком Истоку, као и близу граница Русије“, рекао је Добросављевић.

Председник Извршног одбора Народне странке је навео да Трампова администрација сматра да је у овом тренутку најлакше решити питање Косова и Метохије и тако добити политичке поене.

„Ово мишљење заснива се превасходно на слабостима режима у Београду и Приштини и њиховој зависности од америчке администрације“, сматра Добросављевић.

Добросављевић је истакао да је питање Косова тешко решити у током мандата једне администрације, без обзира да ли је реч о администрацијама водећих држава света или о актуелним властима Србије и на самопроглашеном Косову.