Народна странка

Јовановић: Скупштина након избора 21. јуна не може имати легитимитет

Јовановић: Скупштина након избора 21. јуна не може имати легитимитет

Преузето са сајта Н1.

 

„Борбу настављамо у раду с грађанима, домаћим притиском ка режиму, али и разговором са међународним чиниоцима. То су два аспекта на којима ће опозиција радити како би се створили услови за фер изборе. Скупштина која ће се створити после 21. јуна не може имати легитимитет за тешке одлуке које нас чекају", изјавио је генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић.

Јовановић је телевизији Н1 рекао да бојкот не подразумева само бројеве и да је већ показао резултате.

"Бојкот не подразумева само кампању сада, већ оно што радимо од децембра 2018. године. Кампања је већ дала резултат када је Вучић спустио изборни праг, када је дошло до интернационализације унутрашњег питања", рекао је Јовановић, и додао да је опозиција била релевантан саговорник ЕУ и међународној заједници.

"Први пут је отворен разговор о изборном процесу, формирани су неки тимови, разговори ће се наставити, видели сте писмо европских посланика. То ће се наставити после 21. јуна, стање демократије зависи од нас у опозицији, дали смо реч да ћемо бојкотовати изборе, морамо да одржимо реч како би успели да изградимо кредибилитет", наводи Јовановић.

Упитан о нападу на председника ПСГ Сергеја Трифуновића, Јовановић је одговорио да Народна странка осуђује тај напад и додаје да мора да осуди и вређање грађана Србије.

"Политичари имају виши степен одговорности у начину комуникације, не можемо дозволити да постоји тај начин комуникације са грађанима. Свако доливање уља на ватру у друштву, које је довољно напето, проузрокује овакве последице. Насиље није начин политичке комуникације, али то је све последица неодговорног понашања у друштву", сматра генерални секретар Народне странке.
Јовановић је додао да смиривање тензија зависи од начина на који се политички актери понашају.

"То понашање испред скупштине, које је резултирало нападом на посланике, није начин комуникације који хоће грађани. Они неће да виде политичаре који се тако обрачунавају, а не аргументима. Аргументе можете да имате само када у друштву постоје услови, тога код нас нема и зато имамо ситуацију као данас. Ми ћемо да се боримо тако што желимо услове за фер и демократске изборе, одлучили смо да бојкотујемо скупштину када смо видели да не постоји простор за дебату", рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да институција скупштине постоји само формално, али да не испуњава улогу коју јој Устав Србије приписује.

"Не постоји парламент, то је скупина људи која је ту постављена по одлуци лидера странке. Надам се да грађани неће гласати на лажним изборима, доста им је лажних избора. У нашем друштву одлучлује један човек, грађани не бирају своје представнике, посланике бирају лидери странака и то је чињеница. Морамо да видимо какву државу хоћемо у 21. веку, да ли хоћемо посланике који су послушници или представници народа", рекао је Стефан Јовановић.

Зато, сматра он, грађани морају да буду добро обавештени да би могли да донесу одлуку.

"Не постоји слобода медија и грађани не могу да добију праве информације шта се дешава и како систем функционише. Грађани који излазе су под делом пропаганде, а велики број је уцењен. Они који раде у јавним предузећима или су повезани са СНС, велики број грађана излази под морањем на изборе", рекао је Јовановић.